17-jarige Bäckstedt lost favorietenrol met verve in

Zoe Bäckstedt heeft haar status als toptalent nog maar eens bevestigd. De 17-jarige Britse reed in de Ethias Cross onbedreigd naar haar eerste profzege op Belgische bodem. Een emotionele Laura Verdonschot was in de wolken met haar tweede plaats. 

In aanloop naar de Ethias Cross in Essen stak Bäckstedt haar ambities niet onder stoelen of banken: winnen was het grote doel. De Europese kampioene bij de junioren was vorige week in Boom al knap negende geworden en kreeg bij afwezigheid van de grote kleppers een uitgelezen kans om een gooi te doen naar de overwinning. 

Al in de eerste ronde greep Bäckstedt de koe bij de horens. De 17-jarige dochter van Parijs-Roubaix-winnaar Magnus Bäckstedt dook als eerste het veld in. Haar landgenote Anna Kay ging nog even mee in haar spoor, maar moest op het einde van de eerste ronde al de rol lossen. 

In de zware modderstroken toonde Bäckstedt zich oppermachtig, ronde na ronde bouwde ze haar voorsprong verder uit. In de achtergrond was de strijd om de tweede plaats spannender. Kay kreeg in de tweede ronde het gezelschap van Laura Verdonschot, maar ook de renster van Pauwels Sauzen-Bingoal was te sterk voor de laureate van de Ethias Cross in Leuven. 

Een emotionele Verdonschot barstte na de finish in tranen uit. Na een moeilijke periode deed haar tweede plaats duidelijk veel deugd. Kay stelde op ruim anderhalve minuut van Bäckstedt haar derde plaats veilig. 

Foto: Photopress.be

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp