Bisnummer voor Vos in Essen

Marianne Vos heeft haar rentree in het veld niet gemist. Net zoals vorig jaar schreef ze de Ethias Cross in Essen op haar naam. De Française Perrine Clauzel werd verrassend tweede, Inge van der Heijden vervolledigde het podium.

Voor het eerst dit seizoen stond Marianne Vos aan de start. De zevenvoudige wereldkampioene vertrok vanaf de derde startrij, maar schoof na een sterke start al snel naar de kop van de wedstrijd. Daar hadden de Anna Kay en Yara Kastelijn de beste start genomen. De Britse zakte er in het tweede deel van de wedstrijd door, Kastelijn stapte na kettingproblemen uit de wedstrijd.

In het tweede deel van de wedstrijd nam Vos resoluut het commando over. De Hongaarse Kata Blanka Vas – vorig jaar al tweede in Essen – pikte haar wagonnetje aan bij de Nederlandse, maar zag na een slippertje in de modder een nieuwe podiumplaats door de handen glippen.

De Française Perrine Clauzel was de volgende die Vos het vuur aan de schenen probeerde te leggen. Clauzel, in de Ethias Cross in Leuven na een snelle start al even verrassend aan de leiding in de openingsfase, hield de druk op Vos hoog, maar bleef voortdurend op een handvol seconden hangen.

Vos consolideerde haar leidersplaats en opent net zoals vorig jaar in haar eerste wedstrijd meteen haar rekening. Clauzel en Inge van der Heijden vervolledigden het podium.

Vos: ‘Had ook een beetje mazzel’

Voor aanvang van de wedstrijd zat Vos met een aantal vraagtekens, die veegde ze heel snel van tafel. “Die gezonde spanning hoort er een beetje bij”, klonk het. “De eerste ronde moet je meteen op scherp staan om op te schuiven. Die start verliep heel goed. Ronde per ronde kon ik opschuiven en de eerste dames hield ik steeds in het vizier. Ik had ook een beetje mazzel, maar dat hoort er ook bij. Die start gaf me vertrouwen voor het vervolg van de wedstrijd.”

“Daarna was het hopen dat ik geen terugval kende, in het verleden gebeurde dat wel eens. Nu kreeg ik het pas in de laatste ronde zwaar. Of het belangrijk is om meteen te winnnen? Mijn hele wereld draait niet om winnen, maar natuurlijk doe ik er alles aan om dat wel te doen en het is leuk om direct die zege op zak te hebben. Ik vond hier ook wel een rondje dat mij ligt: snelle stroken, veel draaien en keren en wat glibberen en glijden. Daar hou ik wel van.”

Van der Heijden: ‘Eerste podiumplaats geeft vertrouwen’

Inge van der Heijden stond in Essen voor het eerst dit seizoen op het podium. “Mijn start was niet al te best, maar in de eerste bocht stokte het wat waardoor ik snel terug kon opschuiven. Het lukte me vandaag goed om mijn positie vast te houden en na zo’n zware koers ben ik blij om een eerste keer dit seizoen op het podium te staan. Ik kende een goede zomer, maar door een voetblessure liep het de voorbije maanden wat minder. Nu ben ik bijna volledig hersteld en hoop ik deze vorm door te trekken. Die podiumplaats geeft alvast veel vertrouwen voor de komende wedstrijden.”

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp