Cant opent haar seizoen in stijl

Sanne Cant is in stijl aan haar seizoen begonnen. De Belgische kampioene maakte in de Rectavit Ladies Cross in Meulebeke haar favorietenrol waar en boekte haar eerste overwinning sinds het BK in … Meulebeke.

Denise Betsema en Yara Kastelijn hadden de eerste crossen van het seizoen onder hun tweetjes verdeeld, in Meulebeke bleven de Nederlandse toppers afwezig. Sanne Cant verscheen voor het eerst dit seizoen aan de start.

De Belgische kampioen eiste van bij de start een hoofdrol op. Na de eerste ronde vormde er zich nog een treintje van zeven rensters, onder de impulsen van Cant werd de kopgroep verder uitgedund. Slechts één renster kon haar wagonnetje aanpikken: Zoë Backstedt, een week geleden nog wereldkampioene bij de junioren in Leuven.

Cant en Backstedt maakten er een mooie tweestrijd van. De Britse maakte indruk op de hellingen, maar moest in de technische stroken haar meerdere erkennen in de drievoudige wereldkampioene in het veld.

“De eerste wedstrijd op de crossfiets is het altijd wat aanpassen, maar technisch draaide het goed vandaag”, reageerde Cant na afloop. “Ik heb slechts één klein foutje gemaakt, een kleine schuiver zonder erg. Dat goede gevoel is na zo’n eerste wedstrijd het belangrijkste.”

In de slotfase kraakte Backstedt definitief, Cant soleerde naar haar eerste overwinning sinds januari op het BK in … Meulebeke. “De doet heel veel deugd”, geeft Cant toe. “Vorig jaar lukte het elke keer net niet in de wedstrijden waar ik naar voren geschoven werd als favoriete. Vandaag is het wel gelukt.”

“Of ik veel druk voelde? Die druk was er niet alleen vandaag. Ze kijken al vijftien jaar naar mij. Dat was dus niet nieuw voor mij. Als ze ervan uitgaan dat je zal winnen, dan zijn het vaak wel de moeilijkste crossen. Het is dan ook een opluchting dat het mij gelukt is. We zijn vier crossen ver en ik heb er al eentje op zak. Dat pakken ze mij niet meer af. Die goede start geeft veel moed voor de rest van het seizoen.”

Backstedt verrast met tweede plaats: ‘Zelfs niet aan het podium gedacht’

Met de 17-jarige Backstedt kreeg Cant een verrassende opponente in Meulebeke. “Na haar wereldtitel vorige week wist ik wel dat ze goed voor de dag zou komen”, zei Cant. “Op dat parcours wint er geen pannenkoek. Ik heb echter nooit gepanikeerd, ook niet toen ze even naar de leiding kwam. Ik heb ze bewust even laten terugkomen. Er waren nog drie rondes te rijden en op de rechte stukken stond er heel veel wind.”

Aan winnen heeft Backstedt zelf nooit gedacht. “Op voorhand zat ik zelfs niet met het podium in mijn hoofd. Ik wilde vooral plezier hebben”, reageerde de rensters van Tormans-Acrog. “Na mijn wereldtitel op de weg had het leuk geweest om iets meer tijd te hebben om te recupereren, maar ik was ook heel blij om terug het veld in te duiken. Ik hou gewoon van de cross en deze tweede plaats is een fantastische start van het seizoen.”

Leuk extraatje: met de Luxemburgse Marie Schreiber kreeg Backstedt nog een ploegmate mee op het podium. “Schitterend, hé”, glunderde Schreiber. “Ik wist dat de vorm goed was, maar ik wilde net zoals Zoë gewoon plezier hebben in de cross. Toen ik voelde dat ik samen met haar op het podium kon staan, heb ik er nog er nog een extraatje uitgeperst. Met twee samen op het podium, dat is gewoon fantastisch.”

De teddybeer als trofee maakte het feest voor Backstedt en Schreiber compleet. “Misschien wel de mooiste trofee van het seizoen”, besloot Backstedt met een knipoog. “Ik denk dat ik er vanavond zeker mee ga slapen.”

Foto: Belga

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp