Duitsland en Groot-Brittannië boven bij nieuwelingen

De Ethias Cross voor nieuwelingen heeft in Beringen twee buitenlandse winnaars opgeleverd. De Duitser Silas Kuschla was de sterkste renner bij de tweedejaars, de Brit Mark Lightfoot won zijn allereerste cross ooit in België. 

Op de site van de mijnterril in Beringen kregen de renners een stevige uitdaging voorgeschoteld. Van bij de start ging het parcours meteen de hoogte in. Na een beklimming van 600 meter met 58 hoogtemeters bereikten de renners de top van de Avonturenberg. Pittige kost voor nieuwelingen. 

De Duitser Silas Kuschla nam al snel de leiding en stond die niet meer af. “Dit was één van de hardste wedstrijden die ik ooit gereden heb”, pufte de Duitser na. “Vergelijkbaar met een MTB-wedstrijd. Van begin tot einde rij je op de limiet. Naast de beklimmingen speelt ook de wind op de top van de berg een rol. Normaal rij ik liever technische wedstrijden, maar in de afdalingen kon ik vandaag met mijn techniek ook het verschil maken.”

Voor Kuschla is het zijn vijfde overwinning van het seizoen, zijn tweede in België. In september schreef hij al de veldrit in Kessel op zijn naam.  De tweede plaats was voor de Est Frank Aron Ragilo, Robbe Geudens vervolledigde het podium.

Britse winnaar kijkt op naar Nys en Van der Poel

Bij de eerste jaars waren de bloemen voor Mark Lightfoot. Na een snelle start kwam de 14-jarige Brit ten val op een gravelstrook, maar ondanks de pech reed hij toch nog naar de overwinning. “Even dacht ik dat het voorbij was. Ik had wat last van de knie, maar kon toch nog een paar plaatsen goed maken. Een overwinning, en dat bij mijn allereerste cross in België. Een perfecte ervaring, dit kon niet beter.”

Ook Lightfoot was onder de indruk van het parcours. “Ik hou wel van beklimmingen, maar dit was toch het zwaarste wat ik ooit heb gereden.” Lightfoot hoopt de komende jaren zich nog een paar keer te tonen in België. “Sven Nys en Mathieu van der Poel zijn mijn idolen. Op een dag hoop ik in hun voetsporen te treden.”

De Nederlander Colin Strik en de Belg Cyril Mols mochten mee met Lightfoot op het podium.

Foto: Photopress.be

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp