Iserbyt rondt ploegenspel van Pauwels Sauzen-Bingoal af

Eli Iserbyt blijft in het seizoen 2021-2022 foutloos. De Europees kampioen schreef in de Ethias Cross in Bredene al zijn derde zege van het seizoen op zijn naam. Pauwels Sauzen-Bingoal domineerde de wedstrijd met een volledig podium.

Een kurkdroog parcours, een aangenaam najaarszonnetje en een pakket gemotveerde renners. In de Ethias Cross in Bredene waren alle ingrediënten aanwezig voor een echte snelheidscross. Vanaf de eerste ronde werd de gashendel helemaal opengedraaid. 

Lars van der Haar probeerde een eerste bommetje te droppen, maar kreeg weinig speelruimte. Pauwels Sauzen-Bingoal speelde het spel wel perfect. Michael Vanthourenhout slaagde er wel in om een kloofje te slaan en lokte zo de concurrentie uit hun kot. Quinten Hermans reed de kloof met de Oost-Vlaming dicht. 

Daarna was het aan Eli Iserbyt om zijn troefkaart uit te spelen. Hermans werd opnieuw in de achtervolging gedwongen, hij kreeg met Vanthourenhout wel een waakhond mee. De strijd tussen Iserbyt en Hermans werd een secondenspel, maar in de slotfase kraakte de Limburger definitief. 

Hermans zag finaal zelf nog een podiumplaats door de neus geboord. Laurens Sweeck, die net voor de tweede keer papa was geworden, beloonde zichzefl na een sterke inhaalrace na een val in de openingsfase met een tweede plaats. Vanthourenhout maakte met de derde plaats het feestje voor Pauwels Sauzen-Bingoal compleet.  

Iserbyt: ‘Als ploeg perfect op elkaar ingespeeld’

“Het was een fel bevochten zege”, besefte Eli Iserbyt. “Het parcours leende zich tot een spannende cross. Ik ben heel diep moeten gaan om dit af te ronden. Als ploeg hebben we het perfect gespeeld. Ryan Kamp liet voor mij een gaatje vallen, anders had ik niet kunnen wegrijden. In de achtervolging had Quinten Hermans met Michael een stoorzender mee. Dat was nodig, Quinten was vandaag heel snel. En op zo’n snel parcours is de jager altijd in het voordeel.”

Iserbyt zag in de slotfase Hermans nog naderen tot op twee seconden, maar met een nieuwe versnelling stelde de Europese kampioen de zege veilig. “Ik heb Quinten en Michael iets dichter laten komen om de benen wat lucht te geven. Het was nodig om de laatste twee rondes de gashendel terug open te draaien.”

Iserbyt zit nu al aan drie op drie. “Hoe lang ik deze winning streak wil volhouden? (Lacht) Hopelijk tot het WK. Al had ik vandaag geluk met de situatie. Er had ook iemand anders van de ploeg kunnen winnen. Op dit parcours zijn we als team perfect op elkaar ingespeeld.”

Sweeck: ‘Geboorte van dochter gaf mij goed gevoel’

Sweeck viel door een val en fietswissel in de tweede ronde terug tot de twintigste plaats. “Toen ik hoorde dat er elf rondes te rijden waren, ben ik gewoon hard blijven doorrijden. Zonder te forceren kon ik van groepje tot groepje rijden. Die mikpunten waren een voordeel voor mij. Toen ik kwam aansluiten was Eli net weg en begon Quinten te rijden. Zo reed ik een heel uur achter de feiten. Ik denk dat ik nochtans de snelste in wedstrijd was. Ik ben zeker in orde, anders rij je geen halve minuut dicht.” 

“Of geboorte van mijn dochter mij vleugels gaf? Het gaf me zeker een goed gevoel, maar de vorm was al goed. Ondanks dat ik donderdag pas vader werd, heb ik wel een goede nachtrust gehad. Mijn omgeving heft me zeker geholpen om hier een mooie prestatie neer te zetten.”

Vanthourenhout: ‘Ik kijk uit naar de regen’

“Met drie van de ploeg op het podium, dat blijft toch speciaal”, reageerde Michael Vanthourenhout. “Het was ons vorig jaar ook al twee keer gelukt in Merksplas en Middelkerke. Halfweg heb ik zelf geprobeerd. Ik kon een kleine voorsprong uitbouwen, maar zat al snel door mijn beste krachten heen. Ik voelde ook dat iedereen nog iets over had. Quinten Hermans reed makkelijk het gat dicht, maar op die manier hadden we het als ploeg wel goed gespeeld. Zo kon Eli daarna makkelijker wegrijden. Quinten reed heel snel, maar we hebben hem tactisch afgemat.”

De renners flirtten in Bredene met een gemiddelde snelheid van dertig kilometer per uur. “Elf ronden aan zo’n snelheid, dat was best lastig voor het lichaam. Je kreeg geen moment rust. Het is best dat het maar voor één cross is. Ik kijk al uit naar de regen en de modder.”

Foto: Photopress.be

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp