Laurens Sweeck torst favorietenrol in Sint-Niklaas: “Met knipoog naar 2016”

Zaterdag zijn we toe aan de laatste Exact Cross van het veldritseizoen. Een kolfje naar de hand van man-in-vorm Laurens Sweeck? “Vorig jaar werd ik derde, maar in 2016 behaalde ik rond het meer mijn eerste klassemenstzege als prof. In de toenmalige DVV Trofee klopte ik niemand minder dan Wout van Aert en Sven Nys.”

Laurens Sweeck heeft er een prima seizoen opzitten. Zijn overstap van Pauwels Sauzen-Bingoal naar Crelan-Fristads werd een schot in de roos. Sweeck kwam op zijn 29ste helemaal tot ontbolstering, met onder meer zes overwinningen én eindwinst in de Wereldbeker.

“Ik wil de winter in schoonheid afsluiten”, zegt Sweeck. “Ook in de periode na het WK wilde ik er staan. Met intussen twee podiumplaatsen en een overwinning, in Lille, ben ik op weg te slagen in dat opzet. Die lijn wil ik doortrekken.” De omloop in Sint-Niklaas is Sweeck op het lijf geschreven. “Een snel rondje, gekruid met een mooie zandstrook aan het meer en hier en daar een technische passage, daar hou ik inderdaad van.”

“Vorig jaar kon ik hier niet winnen”, gaat Sweeck verder. “Ik werd derde na mijn toenmalige ploegmaats Iserbyt en Vanthourenhout. Maar ik herinner me vooral de editie van 2016. Toen maakte Sint-Niklaas deel uit van de DVV Trofee (vandaag X²O Badkamers Trofee, red) en won ik er mijn eerste klassementscross ooit. Niet tegen de minste, want niemand minder dan Wout van Aert en Sven Nys flankeerden mij op het podium. Een moment om te koesteren. Het zou mooi zijn om zeven jaar later deze wedstrijd nog een keer op mijn naam te kunnen schrijven.”

Tegenstand mag Sweeck opnieuw verwachten van zijn voormalige ploegmaats Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt en Ryan Kamp, maar ook Lars van der Haar en Niels Vandeputte zijn niet kansloos. Ook bij de vrouwen staat een aantal wereldtoppers aan de start. Met Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado en Annemarie Worst is spektakel gegarandeerd in deze laatste proef van de Rectavit Ladies Cross.

Net zoals voor alle andere Exact Crossen kan je ook voor de wedstrijd in Sint-Niklaas terecht bij VTM voor zowel het liveverslag van de vrouwen- als de mannencross als voor de voor- en nabeschouwingen. Het commentaar is van Michel Wuyts en Niels Albert.

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp