Lucinda Brand: “Alles in het teken van de kampioenschappen”

Vrijdag staat in Mol de vijfde Exact Cross van het seizoen op de agenda, voor de gelegenheid een avondcross onder kunstlicht. Wout van Aert, Mathieu van der Poel én Tom Pidcock komen aan de start aan het Zilvermeer. Bij de vrouwen is er de terugkeer van Lucinda Brand en Annemarie Worst. “Het zat me dit seizoen nog niet mee”, zegt Brand. “Maar er komen nog belangrijke weken aan. Voor mij staat alles nu in teken van de kampioenschappen.”

Het is tot dusver niet de winter van Lucinda Brand. De kopvrouw van Baloise Trek Lions begon voortvarend met onder meer winst in de Exact Cross van Meulebeke. En in de Amerikaanse wereldbekerwedstrijden legde ze Fem van Empel het vuur aan de schenen. Tot ze tijdens de verkenning van de WB-manche in het Tsjechische Tabor ten val kwam en een breuk in de rechterhand opliep.

“Toen ik drie weken later de competitie hervatte, moest ik vrede nemen met ereplaatsen”, vertelt Brand. “De youngsters staken er plots bovenuit. Deels omdat ik in een paar crossen minder goed uit de startblokken schoot, maar de start hoort er nu eenmaal bij. Bovendien bleek ik, door de weken ervoor intens bezig te zijn geweest met mijn herstel, ook iets meer vatbaar voor ziektekiemen. Zo liep ik begin deze maand een verkoudheid op, eentje waarvan ik schrok dat je er zo ziek kan van zijn. Een nieuwe terugslag. Gelukkig was toen al beslist dat ik de eerste weken van december een stage in Spanje zou inlassen. Na het uitzieken heb ik hier intussen alweer kwalitatief kunnen trainen. Maar ik ben niet weinig blij dat ik straks in Mol eindelijk opnieuw mag crossen. Al wordt het weer even wennen, want ik heb de voorbije weken mijn crossfiets niet aangeraakt. Gelukkig is het parcours daar aan het Zilvermeer niet té technisch. Je hebt wel zandskills nodig, maar dat kan je dan weer compenseren met wat extra kracht.”

Brand moet het in Mol opnemen tegen onder meer Shirin van Anrooij, de ook al uit blessure terugkerende Annemarie Worst, Aniek van Alphen en Yara Kastelijn. “Sterke concurrentie”, beseft ze. “Vooral Aniek zit in een goede periode. Zelf mik ik op minstens een podiumplaats. Dat zou fijn zijn om de drukke kerstperiode aan te vatten. Al focus ik vooral op de januarimaand. Door mijn handblessure zijn alle klassementen om zeep en resten me alleen de kampioenschappen. Ik heb dus nog even de tijd om de kloof met van Empel en Pieterse te dichten.”

Bij de mannen staat in Mol de wereldtop aan de start. Mét Wout van Aert, mét Mathieu van der Poel, mét Tom Pidcock. Maar ook met Laurens Sweeck, leider in de Wereldbeker. Ook Thibau Nys hoopt in het zand van Mol een rol van betekenis te spelen. Spektakel verzekerd!

Net zoals voor alle andere Exact Crossen kan je ook voor de wedstrijd in Mol terecht bij VTM voor zowel het liveverslag van de vrouwen- als de mannencross en voor voor- en nabeschouwingen. Het commentaar is van Michel Wuyts en Niels Albert.

Programma Exact Cross Mol, vrijdag 23 december 2022:

• 14u45: Junioren
• 16u15: Elite en beloften vrouwen – Rectavit Ladies Cross (live op VTM)
• 17u30: Elite en beloften mannen (live op VTM)

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp