Primeur voor Anna Kay op Belgische bodem

Anna Kay heeft in de Ethias Cross in Leuven haar eerste overwinning op Belgische bodem geboekt. De Britse was technisch de sterkste en ondervindt duidelijk geen last meer van haar sleutelbeenbreuk. Ellen Van Loy en Laura Verdonschot genoten met volle teugen van hun podiumplaats. 

Voor Anna Kay was het nog maar haar tweede wedstrijd na haar sleutelbeenbreuk, maar de Britse nam de wedstrijd van bij de start in handen. Ellen Van Loy ging in de openingsfase nog goed mee in haar spoor, maar moest na een schuiver op het technische parcours al snel de rol lossen. 

“Ik heb te veel foutjes gemaakt om aanspraak te maken op de zege”, beseft Van Loy, die finaal als tweede mee op het podium mocht. “Van bij de start werd ik door de snelle start van Anna in het defensief gedrukt, waardoor ik in de technische stroken onderuit ging. Op een verraderlijk glad parcours ging ik in totaal drie keer tegen de vlakte, dan zie je de kloof alleen maar groter worden.”

Terwijl Kay met veel flair de bultjes en het wasbord aansneed en tussendoor met veel schwung over de balkjes sprong kozen veel van haar concurrentes voor een looppasage. “Mijn passage op het wasbord zag er misschien niet uit”, lacht Van Loy, die op een onorthodoxe manier voor de zijkant koos. “Maar voor mij was het wel de snelste manier. Die podiumplaats, daar kan ik nu echt wel van genieten. Voor mij is het allicht de eerste en laatste keer van het seizoen. Bovendien heb ik vandaag geleerd dat er nog steeds weinig verval op zit. De vierde en laatste ronde heb ik op hetzelfde tempo kunnen rijden.”

‘Big win’ voor Anna Kay

En Kay? Die genoot van haar triomftocht. “Ik voelde wel een beetje druk omdat ik als favoriete aan de start kwam, maar ik heb geprobeerd er niet te veel aan te denken. Dan ga je foutjes maken. Die technische zones waren vandaag in mijn voordeel. Ik moet het meer van mijn techniek hebben dan van mijn kracht. Het is heel mooi om na mijn blessure zo terug te keren. Ik had niet verwacht dat ik al zo snel op dit niveau zou zitten.”

Voor Kay was het haar allereerste zege op Belgische bodem. “Dat is echt wel big voor mij. Ook voor de ploeg en de sponsors betekent het heel veel om een tv-cross te winnen. Mijn schouder? Daar heb ik niet te veel last van. Somst stijft hij wat op, maar door die grote plaat is mijn schouder waarschijnlijk sterker dan voordien. Die plaat blijft er allicht in zolang ik blijf crossen. Het zou te veel tijd kosten om die schouder te laten genezen als ik ze eruit laat halen.”

Verdonschot blij met derde plaats

Laura Verdonschot zakte na een snelle start helemaal weg, maar sleepte na een mooie comeback nog de derde plaats uit de brand. “Even dacht ik ‘Wat wordt dit?’, maar ik heb gelukkig nooit gepanikeerd en kwam terug in mijn ritme. Op mijn eigen tempo heb ik daarna de wedstrijd uitgereden. Uiteraard ben ik heel blij met die derde plaats. De toppers zijn misschien niet aanwezig, maar vier weken geleden had ik op dit niveau zelfs nog geen top tien gereden.” 

Foto: Photopress.be

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp