Sprints beslissen wedstrijden bij nieuwelingen

Wie bij de nieuwelingen de Ethias Cross in Maldegem wilde winnen, moest over snelle benen beschikken. Op het snelle parcours eindigde de wedstrijd zowel bij de eerste- als tweedejaars op een sprint. Naud De Clercq en Tibo Vancompernolle trokken aan het langste eind.

Een stralend winterzonnetje en een snel en droog parcours zorgden ervoor dat het moeilijk was om in de Parkcross voor het verschil te zorgen. Bij de eerstejaars kregen we voorin al snel een duo aan de leiding: Belgisch kampioen Arthur van den Boer en Naud De Clercq. 

Van den Boer was dit seizoen de grote slokop. De renner uit Vlaams-Brabant was al 19 keer aan het feest en kroonde zich een maand geleden in Middelkerke nog tot Belgisch kampioen. In Maldegem slaagde hij er echter niet in om De Clercq, de zilveren medaille van het BK, van zich af te schudden. 

Een sprint met twee moest voor de beslissing zorgen. Van den Boer leek op weg naar een nieuwe triomf, maar klikte dan met zijn schoen uit zijn pedaal. De Clercq profiteerde optimaal en troefde Van den Boer in de slotmeters toch nog af. 

“Eindelijk”, schreeuwde De Clercq zijn vreugde uit. “Na zoveel maanden is het eindelijk nog eens gelukt om Arthur te kloppen. Dit doet heel veel deugd. Al was ik zonder dat foutje van Arthur allicht gewoon tweede geworden.”

Vancompernolle schenkt zichzelf mooi verjaardagscadeau

Bij de tweedejaars speelde er zich een gelijkaardig scenario af. Tibo Vancompernolle en Yoren Van Houdt schudden de rest van het pak al vroeg in de wedstrijd van zich af. In de laatste ronde deed Van Houdt met een aanval in de zandstrook nog een gooi naar een solo, maar Vancompernolle riep hem terug tot de orde om in de sprint naar zijn allereerste overwinning van het seizoen binnen te halen.

“Na die aanval dacht ik dat het voorbij was”, geeft Van Compernolle toe. “Maar op de rechte stroken kreeg ik hem terug in het vizier en kon ik er toch nog naartoe rijd. Na de verkenning wist ik dat ik in de slotfase de koppositie niet meer mocht afstaan. Een goede tactiek. Ik kwam als eerste uit de bocht en haalde de buit binnen.” Een mooi verjaardagscadeau voor Vancompernolle, die vrijdag zestien kaarsjes mocht uitblazen. 

Bij de meisjes nieuwelingen ging de overwinning naar Sanne Laurijssen. De renster uit Zoersel haalde het voor Fleur Van de Vyver en de Ierse Aoife Bakovic. 

Foto: Photopress.be

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp