Titelverdedigers Eli Iserbyt en Fem van Empel doen in Beringen gooi naar eerste zege

Op zondag 8 oktober opent de Exact Cross het nieuwe veldritseizoen. Op be-MINE mijnsite in Beringen zullen Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Fem van Empel en Shirin van Anrooij een gooi doen naar de eerste zege van het seizoen.

Wanneer op de weg het wielerseizoen op zijn laatste benen staat en de renners de zon opzoeken voor een deugddoende vakantie, maken de veldrijders zich op voor de start van het nieuwe crossseizoen. Gezichten besmeurd met modder, ploeteren door het zand en springen over balkjes. Het zijn beelden die we de komende maanden vaker zullen zien passeren.

Op zondag 8 oktober is het zover, dan mag de Exact Cross het nieuwe seizoen officieel openen. De verzameling van de betere losse veldritten verwelkomt dit seizoen na een jaartje afwezigheid opnieuw Maldegem en bestaat dus uit zeven crossen. Na Beringen volgen Essen, Mol, Loenhout, Zonnebeke, Maldegem en Sint-Niklaas.

Vernieuwd parcours, titelverdedigers aan de start

De debatten worden zondag dus geopend op de be-MINE site in Beringen. Het parcours, waar in 2026 het Belgisch kampioenschap betwist wordt, kreeg in vergelijking met de vorige edities een stevige make-over. De lange klim in het begin van de ronde is geschrapt en heeft plaats gemaakt voor twee kortere hellingen. Het karakter van een cross met veel hoogtemeters blijft wel behouden, alleen worden de stroken bergop nu gespreid over de volledige omloop. Daarnaast werden er een aantal loopstroken aan het parcours toegevoegd. De materiaalpost bevindt zich aan de voet van de Avonturenberg.

In de eerste wedstrijd van het seizoen is het altijd reikhalzend uitkijken naar de nieuwe machtsverhoudingen. De Exact Cross in Beringen krijgt alvast een sterk deelnemersveld aan de start. Titelverdedigers Fem van Empel en Eli Iserbyt zullen zondag meteen een gooi doen naar hun eerste overwinning van het seizoen.

De wereldkampioene bij de vrouwen zal het opnemen tegen Ceylin Alvarado, Shirin van Anrooij, Inge van der Heijden en Fleur Moors, die vorige maand nog het Europees kampioenschap op de weg voor junioren op haar naam schreef. Tweevoudig winnaar Iserbyt moet in zijn jacht op een drie op een rij de strijd aangaan met Europees en Belgisch kampioen Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck, Thibau Nys en Lars van der Haar. De Nederlander stond in Beringen al drie keer op het podium.

Vanthourenhout: ‘Europese trui geeft wat extra druk’

Belgisch en Europees kampioen Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen – Bingoal) kijkt uit naar de start van het seizoen. “Als voorbereiding ben ik 10 dagen op hoogtestage naar Livigno geweest, gevolgd door een crossstage met de ploeg in de Ardennen. Op de weg resulteerde dat in een goede wedstrijd in Berlare, maar het is altijd afwachten wat die eerste cross van het seizoen brengt.”

In Beringen start Vanthourenhout in een volledige Europese look: nieuwe EK-fiets van Ridley en een outfit die helemaal afgestemd is op de EK-kleuren. “Het is mooi om zo aan het seizoen te starten, maar het brengt ook wat extra druk mee. Je wil niet in die Europese trui rondrijden voor een tiende plek. Vorig jaar kende ik een goede start met zeges in Kruibeke en Meulebeke en tussendoor een tweede plaats in Beringen. De ambitie is om ook dit jaar goed te beginnen. Iedereen zal meteen goed voor de dag willen komen. Over vijf weken staat het EK al op het programma. Veel marge is er dus niet meer om beter te worden.”

Het vernieuwde parcours moet Vanthourenhout nog verkennen, maar hij bestudeerde al wel de aanpassingen. “De inspanning tijdens die lange klim was eigenlijk net iets te lang voor mij. Het nieuwe parcours is meer op interval en zou me beter moeten liggen.”

Avondcross

De opener van de Exact Crossen is traditioneel een avondcross. De vrouwen elite starten aan hun wedstrijd op en rond de Avonturenberg om 16u15, het startsignaal bij de mannen wordt gegeven om 17u30. De wedstrijden zijn live te volgen op VRT/Sporza, net zoals dat voor alle volgende manches het geval zal zijn.

Naast de cross zorgt het Oktoberfest in de publiekstent de volledige namiddag en avond voor de juiste sfeer, met muziek en optredens van DJ Kurt Lemmens, Matthias Lens van Die Schnappers en een afsluiteinde dj-set van Double-U.

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp