Tom Meeusen: “Eindelijk nog eens voor eigen volk”

Zaterdag zijn we toe aan de vierde Exact Cross van het veldritseizoen. Na passages in Limburg en Oost- en West-Vlaanderen doen we dit weekend de Noorderkempen aan. Essen, de thuisbasis van Tom Meeusen, om precies te zijn. “Na drie jaar zien mijn fans me eindelijk nog een keer aan het werk in mijn geboortedorp. Ik ga me dubbel plooien.”

“Vorig jaar was ik er door een communicatiefoutje met de organisatie niet bij. Een jaar eerder wel, maar door corona was toen geen publiek toegelaten. Het is dus lang geleden dat ik nog een keer voor eigen publiek gecrost heb”, vertelt Tom Meeusen. “Ik kijk er oprecht naar uit. Die extra aanmoedigingen doen mij toch een paar procentjes beter presteren. Fans die na afloop nog een pintje blijven drinken of even langskomen aan de mobilhome, daar geniet ik nog steeds van. Al moet ik tezelfdertijd toegeven dat mijn aanhang niet meer zo groot is als een paar jaar geleden. Logisch, als je minder in beeld rijdt.”

En dat is wat Meeusen dit jaar meemaakt. “Ik was goed begonnen in september en begin oktober. Eén van mijn beste seizoensstarts ooit. Maar na mijn trip naar de VS viel ik plots uit de wereldbekerselectie en kreeg ik nog weinig kansen. Terwijl ik net veel wedstrijden nodig heb om in vorm te blijven. En als je geen Wereldbekers rijdt, zak je snel weg op de ranking, met een mindere startpositie tot gevolg. Allemaal nefast. In die mate dat mensen zich zelfs afvragen of ik nog wel cros. Zo rap gaat het dus. Daarom zijn die Exact Crossen voor jongens van mijn niveau zo belangrijk. Wedstrijden als Essen en Zonnebeke kunnen een opstap zijn naar het grotere werk, waarin ik zeker nog kansen wil krijgen.”

Aan afscheid nemen van zijn publiek denkt de intussen 34-jarige publiekslieveling niet. “Nóg niet. Ik heb een dipje gehad, maar Guido (Verschueren, teammanager Deschacht-Hens-Maes, red) heeft me toen overtuigd terug te knokken. Ik weet niet hoe 2023 er gaat uitzien. Laten we eerst de kerstperiode afwachten. In die fase van het seizoen ben je minder afhankelijk van selecties en zijn er best veel kansen om je te bewijzen. Als ik mijn normale niveau haal, hoop ik nog langer door te gaan. Als ik echter niet meer kan volgen, hou ik de eer aan mezelf. Maar dat zal dan ook niet met een groot afscheidsfeest gepaard moeten gaan. Ik heb geen boodschap aan veel show. Maar laten we eerst focussen op het sportieve. Te beginnen met Essen, waar ik me dubbel ga plooien.”

Spankracht verwacht

Door de concurrentie van de Wereldbeker in Dublin en een aantal teamstages past een deel van de wereldtop voor de Essense Exact Cross. Maar met een duel tussen vaste waarden als Jens Adams, David van der Poel en Tom Meeusen enerzijds en de opkomende jongeren als Europees beloftekampioen Emiel Verstrynge, Jente Michels en Gerben Kuypers anderzijds wordt toch spankracht verwacht rondom technologie- en funpark Robotland. Bij de vrouwen toppen Belgisch kampioene Sanne Cant, Boom-winnares Aniek van Alphen, Anna Kay, Alicia Franck, ex-Europees kampioene Yara Kastelijn en youngster Leonie Bentveld de deelnemerslijst.

Net zoals voor alle andere Exact Crossen kan je ook voor de wedstrijd in Essen terecht bij VTM voor liveverslag van de vrouwen- en de mannencross en voor voor- en nabeschouwingen. Het commentaar is van Michel Wuyts en Niels Albert.

Programma Exact Cross Essen, zaterdag 10 december 2022:

• 11u00: Nieuwelingen
• 12u15: Junioren
• 13u45: Elite en beloften Vrouwen – Rectavit Ladies Cross (live op VTM)
• 15u00: Elite en beloften Mannen (live op VTM)

Alle verdere praktische info vind je op https://exactcross.be/essen/

Kalender Exact Cross 2022-2023

Zaterdag 10 december Exact Cross Essen
Vrijdag 23 december Exact Cross Mol
Vrijdag 30 december Exact Cross Loenhout
Zaterdag 21 januari Exact Cross Zonnebeke
Zaterdag 18 februari Exact Cross Sint-Niklaas

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp