Tweevoudig winnaar Dieter Vanthourenhout neemt in Bredene afscheid

Bredene maakt zich op voor de laatste veldrit van 2020. Mathieu van der Poel en Toon Aerts zijn de blikvangers, maar we hebben ook aandacht voor Dieter Vanthourenhout. De 35-jarige West-Vlaming neemt in de Ethias Cross in Bredene, een wedstrijd die hij twee keer won, afscheid na een profbestaan van 14 jaar.

 “Bredene is een van die wedstrijden waarin ik meestal goed was”, vertelt  Dieter Vanthourenhout. “Geprangd tussen een aantal klassementscrossen, waardoor de absolute toppers het al eens iets rustiger aan deden, of er niet bij waren. Ik herinner me nog mijn eerste zege in 2009.  Met zijn vieren domineerden we de koers: Zdenek Stybar, Martin Zlamalik, Niels Albert en ikzelf. Als trouwe ploegmaat bij BKCP-Powerplus kreeg ik die dag van Niels vrijgeleide om voor de zege te gaan. In de finale hebben we het perfect aangepakt en kon ik het afmaken.”

In 2015 smaakte de zege zowaar nog zoeter.  Dieter werd op het podium geflankeerd door broer Michael en Klaas Vantornout. Drie mannen van het toenmalige Sunweb-Napoleon Games bezetten de top drie. “Een van de meest plezante wedstrijden die ik ooit reed”, weet Vanthourenhout. “Ik reed veertig minuten alleen voorop, terwijl mijn ploegmaats achter mij perfect afstopten. En met je broer op het podium staan, dat gebeurt ook niet elke dag.” Zo’n stunt zit er vandaag niet meer in. “Er wordt anders gekoerst door de toppers. Die laten niets meer liggen en zelf ben ik uiteraard niet meer zo goed als toen.”

Dat hij uitgerekend op de plaats waar hij het meest succesvol was, zijn afscheid viert, is extra mooi. “Maar ik denk niet dat ik een traan ga wegpinken”, lacht hij. “Dat heb ik gedaan toen mijn broer Michael wereldkampioen bij de beloften werd. Dát was pas emotioneel. Dit is anders. In mijn hoofd heb ik een maand geleden al afscheid genomen. Op 4 januari ga ik overigens al opnieuw aan het werk: ik word verkoper in de fietsenzaak van Walter Godefroot. En ik word ook trainer. Doel is om jonge renners te begeleiden. Ik ben klaar voor deel twee van mijn beroepsleven.”

Van der Poel versus Toon Aerts

Toppers in Ethias Cross Bredene zijn Mathieu van der Poel en Toon Aerts, zondag allebei nog op het podium in Dendermonde. Ook Michael Vanthourenhout, Daan Soete, Tim Merlier en Gianni Vermeersch staan er zeker aan de start. Bij de dames wordt een duel tussen Belgisch kampioene Sanne Cant en de Amerikaanse revelatie Clara Honsinger verwacht. Concurrentie moet komen van onder meer Anna Kay, Alice Maria Arzuffi , Christine Majérus, Kata Blanka Vas en Aniek van Alphen.

Het parcours is quasi identiek als dat van vorig jaar. En uiteraard is er omwille van de maatregelen rond Covid-19 geen publiek toegelaten.

Foto: Photopress.be

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp