Wout van Aert en Zdenek Stybar maken zaterdag seizoensdebuut in Essen

Twee maanden na de openingswedstrijd in Beringen staat zaterdag de tweede manche van de Exact Cross op het menu. Op de terreinen van Robotland in Essen duikt Wout van Aert voor het eerst dit seizoen het veld in. Van Aert kan de cross in Essen voor de vijfde keer in zijn carrière op zijn palmares schrijven. Ook voormalig wereldkampioen en ex-inwoner van Essen Zdenek Stybar rijdt zaterdag zijn eerste veldrit van het seizoen. Bij de vrouwen gaat Aniek van Alphen voor twee op twee.

Wout van Aert rijdt deze winter een beperkt crossprogramma met maximaal tien crossen en zonder kampioenschappen. Wie de drievoudige wereldkampioen en vijfvoudige Belgische kampioen veldrijden live aan het werk wil zien, heeft dus niet zo veel kansen. De Exact Cross in Essen, rond het belevingscentrum Robotland, is zaterdag de eerste kans. Van Aert kent het terrein in het uiterste noorden van de provincie Antwerpen goed, want hij won er twee jaar geleden nog en ook van 2014 tot 2016 was hij de beste in Essen. Met een vijfde zege zou van Aert Bart Wellens evenaren. Sven Nys is recordhouder met zes overwinningen in Essen.

Vorig jaar ging de zege in Essen naar Gerben Kuypers. De seizoensrevelatie kliefde het best door de modder en haalde het toen voor Jens Adams, die dit jaar opnieuw present tekent. Een andere uitdager van Wout van Aert wordt Lander Loockx, die op 8 oktober in de openingswedstrijd van de Exact Cross in Beringen nog knap vijfde werd. Wie altijd luid aangemoedigd wordt in Essen is Tom Meeusen en dat zal zaterdag niet anders zijn. De 35-jarige Essenaar is na een break van een halfjaar sinds deze zomer opnieuw crosser, onder de vleugels van Marc Herremans, en rijdt op de terreinen van Robotland een thuiswedstrijd.

Ook voor Zdenek Stybar wordt het zaterdag een halve thuiswedstrijd. De Tsjech, die maandag zijn 38ste verjaardag viert, woonde jarenlang in Essen. De Exact Cross in zijn voormalige woonplaats wordt de eerste veldrit van het seizoen voor de drievoudige wereldkampioen cyclocross (2010, 2011, 2014). Stybar heeft zijn afscheid als wegrenner aangekondigd, maar wil in het veld graag nog even doorgaan. ‘Styby’ is ambitieus richting het WK cyclocross in ‘zijn’ Tabor begin februari. In een ver verleden stond Stybar drie keer op het podium in Essen. In 2007 en 2009 werd hij derde, in 2008 tweede.

Van Alphen gaat voor twee op twee in Essen

Bij de vrouwen zal Aniek van Alphen haar kunstje van vorig jaar proberen te herhalen. De Nederlandse gaat volop voor een tweede zege op rij in Essen. Haar belangrijkste uitdagers komen misschien wel uit Belgische hoek met Laura Verdonschot, Alicia Franck en Marion Norbert Ribberole.

Het terrein van Robotland is opnieuw het decor voor de veldrit. Buiten enkele kleine wijzigingen en een paar nieuwe lussen in het bos is het parcours ongewijzigd.

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp