Zondag klimmen geblazen op de mijnterril in Beringen

Een week na de Belgische opener in Kruibeke houdt de Exact Cross halt in Limburg. Be-MINE vormt zondag het decor voor een van de meest spectaculaire veldritten van het seizoen. Volgen Eli Iserbyt en Yara Kastelijn zichzelf op? Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout, Fem van Empel en Lucinda Brand profileren zich alvast als kapers op de kust.

Het seizoen is pas gestart en we stevenen meteen op een eerste hoogtepunt af. Letterlijk (de Avonturenberg die elke ronde moet beklommen worden, is zestig meter hoog), maar ook figuurlijk, want in vergelijking met vorige zondag sluiten in Beringen heel wat extra publiekstrekkers aan. Denk maar aan Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado en Yara Kastelijn bij de vrouwen. Of toptalenten als Thibau Nys, Joran Wyseure, Pim Ronhaar en Emiel Verstrynge bij de mannen. Stuk voor stuk rensters en renners die zich maar al te graag willen bewijzen.

Bij de mannen zijn de absolute topfavorieten toch eerder de mannen die ook in Kruibeke het mooie weer maakten. Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt en Laurens Sweeck mochten er na afloop op het podium. In Beringen verwachten we dat ook Lars van der Haar zich in de strijd voor de overwinning gaat mengen. Een jaar geleden eindigde de Europese kampioen – en kersverse vader – nog tweede op de mijnterril. 

De top drie van vorige week in Kruibeke. Lars van der Haar viel net naast het podium – © Photopress

“Papa worden is heel bijzonder, maar ook vermoeiend”, lacht de kopman van de Baloise-Trek Lions. “Het zorgde in Kruibeke toch een beetje voor een gebrek aan frisheid. Daardoor miste ik, zeker in de beginfase, de aansluiting. Hopelijk voel ik me op de mijnterril iets frisser. Het parcours ligt me normaal ook beter dan dat van Kruibeke. Laat ons zeggen dat ik toch zeker op het podium en wie weet op nog iets meer durf te mikken”, besluit Van der Haar.

Topdeelnemersveld bij de vrouwen!
De Rectavit Ladies Cross van Kruibeke werd gedomineerd door de Nederlandse Fem van Empel. De renster van Pauwels Sauzen-Bingoal is ook in Beringen favoriet, maar mag zich aan aan tegenstand verwachten van titelverdedigster Yara Kastelijn en twee voormalige wereldkampioenen: Lucinda Brand en Ceylin del Carmen Alvarado. Kastelijn en Brand – begin deze maand nog eindwinnaar van het bergklassement in de Vuelta – willen maar al te graag een verlengstuk breien aan hun fantastisch wegseizoen. Alvarado hoopt na een moeilijk jaar snel weer aan te knopen met haar vorm van twee jaar geleden. En laten we ook Denise Betsema, twee jaar geleden de beste op de mijnterril, niet uit het oog verliezen.

Net zoals voor alle andere Exact Crossen is ook de klimcross in Beringen vanaf 16u live te volgen bij VTM, met zowel de vrouwen- en de mannencross, als voor- en nabeschouwingen. Het commentaar is van Michel Wuyts en Niels Albert.

Programma Exact Cross Beringen, zondag 25 september:

  • 14u45: Junioren Mannen
  • 16u15: Elite en beloften Vrouwen (live op VTM)
  • 17u30: Elite en beloften Mannen (live op VTM)

De deelnemerslijst kan u raadplegen via https://exactcross.be/beringen/#deelnemers

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp