Alvarado primus in Leuven na dolle slotfase

Drie dagen na haar spurtnederlaag in Niel heeft Ceylin del Carmen Alvarado in Leuven de puntjes terug op de i gezet. In de vierde manche van de Ethias Cross haalde ze het na een dolle slotronde in sprint à deux met Denise Betsema.

De Ethias Cross in Leuven begon met een stevige verrassing. De Française Perrine Clauzel, een week geleden nog vijfde op het EK in Rosmalen, ging in de openingsfase alleen op pad. Quelle surprise … Pas in de derde ronde vond een elitegroepje onder impuls van Annemarie Worst de aansluiting. De enthousiaste Clauzel probeerde nog even haar wagonnetje in de Nederlandse trein in te haken, maar moest al snel overboord. Ze zou uiteindelijk nog knap zesde worden.

De strijd om de zege werd, zoals wel vaker dit seizoen, een oranje onderonsje: Worst, Alvarado, Betsema, Brand en Bakker. Titelverdedigster Betsema dropte enkele bommetjes, maar raakte niet weg. Bakker was het kind van de rekening.

Met vier dames gingen ze de laatste ronde in. Wat een dolle slotfase. Brand duwde eerst een paar keer het gaspedaal in, maar ging daarna tegen de vlakte. Ook Alvarado maakte nog een schuiver. De wereldkampioene herpakte zich en sloeg samen met Betsema toch nog een kloofje. In een sprint met twee toonde Alvarado zich de sterkste, Brand mocht als derde mee het podium op.

Alvarado: ‘Sprint gereden zoals het moest’

Voor Alvarado was de Ethias Cross in Leuven de vierde overwinning van het seizoen. “Daar kan ik alleen maar tevreden mee zijn”, lachte de wereldkampioene haar tanden bloot. “Hopelijk kan ik die lijn de komende weken nog doortrekken.”

Dat ze na haar sprintnederlaag in Niel vandaag wel de snelste was, deed deugd. “Op papier wist ik wel dat ik de sterkste was, maar we maakten er vandaag een heel lange sprint van. Die begon eigenlijk al aan de materiaalpost, daarna volgde er nog een strook door het bos en de finish zelf. Daar heb ik mijn sprint gereden zoals het moest: ik liet de koppositie over aan Denise en kon haar met de streep in zicht remonteren.”

Betsema: ‘Maakte een tactische fout’

In februari boekte Betsema in Leuven haar eerste zege na haar comeback, zaterdag moest ze tevreden zijn met de tweede plaats. “Verliezen in de sprint, dat is altijd een beetje balen. Vandaag maakte ik een tactische fout. Ik wist dat Ceylin sterker was in de sprint, maar met Worst en Brand in de achtervolging durfde ik het niet stil te laten vallen. Ik hoopte voldoende energie over te houden, maar ik had toch beter even gewacht. Ach, een tweede plaats achter zo’n snelle dame is ook mooi.”

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp