Betsema sterkste tegen de wind en in het zand

Denise Betsema heeft in de Ethias Cross in Sint-Niklaas haar teller op zeven gezet. De zandspecialiste maakte haar favorietenrol waar. Annemarie Worst en Sanne Cant vervolledigden het podium.

De debatten in de Waaslandcross in Sint-Niklaas werden geopend door Sanne Cant. De Belgische kampioene voerde in de openingsfase de forcing, Denise Betsema en Annemarie Worst pikten hun wagonnetje aan. 

Cants hoop op een eerste zege van het seizoen, het BK buiten beschouwing gelaten, werd halfweg echter de kop ingedrukt. Onder impuls van Betsema werd het trio voorin uitgedund tot een tweetal. In het zand botste finaal ook Worst op haar limieten. Ze bleef lang hangen op een handvol seconden van Betsema, maar slaagde er nooit meer in om de kloof te dichten. In de slotfase diepte Betsema haar voorsprong nog wat verder uit. 

In de strijd om de derde plaats kreeg Cant nog wat weerwerk van Fem Van Empel, de wereldkampioene bij de beloften, maar in de slotfase trok Cant het laken definitief naar zich toe. Voor Cant haar eerste podiumplaats sinds Gullegem begin januari. 

Betsema: ‘Strakke wind was in mijn voordeel’

Betsema boekte in Sint-Niklaas haar zevende overwinning van het seizoen. “Een mooie overwinning op een afwisselend parcours”, glunderde de Texelse. “Zand, gras en snelheid, zo heb ik het wel graag. Door de wind moest ik heel diep gaan, maar dat ben ik wel gewend van op het eiland. Daar waait het altijd en train ik vaak in zo’n omstandigheden. Dat was vandaag een extra voordeel voor mij.”

Ook in het zand toonde Betsema zich de sterkste. “Ik had het gevoel dat ik er altijd net iets beter was. De eerste rondes bleef het verschil beperkt, maar in de slotfase kon ik er verder uitlopen. Dan had ik het gevoel dat de zege binnen was. Het is jammer dat het seizoen al voorbij is. Ik voel me nog fris en dat is een fijn gevoel. Volgend jaar dubbele cijfers? Dat is de ambitie. Laten we eerst proberen om in Oostmalle er nog eentje aan toe te voegen.”

Worst: ‘Tevreden met tweede plaats’

Worst kon in Sint-Niklaas leven met haar tweede plaats. “Na een foutje op de schuine kant reed Denise van me weg, door de strakke wind was het daarna moeilijk om terug te keren. Bovendien was ze in het zand ook de betere. Keer op keer nam ze daar opnieuw afstand. Ach, ik ben wel tevreden met mijn tweede plaats. Het is leuk om nog een paar wedstrijdjes te rijden en het seizoen zo af te sluiten met een tweede plaats.”

Cant: ‘Blij dat ik nog eens op het podium sta’

De tevredenheid om haar derde plaats haalde bij Cant de bovenhand op de gemiste kans op een overwinning. “Ik zou graag het seizoen afsluiten met een zege, maar Denise was vandaag niet te volgen. Zo simpel is het. In het begin was ik goed weg, al was het niet meteen de bedoeling om zelf initiatief te nemen. Door een foutje achter mij kreeg ik een gaatje, maar door de wind was het nog veel te vroeg om alleen door te rijden.”

In de strijd om de derde plaats hielde Cant de Nederlandse belofte Fem van Empel af. “Toen ze volgde op vijf, zes seconden heb ik even ingehouden. Het was stom om te blijven vechten om haar voor te blijven, ik had het gevoel dat er voldoende energie in de tank zat om in de slotfase die derde plaats veilig te stellen. Toen ik op het einde een gaatje had, was dat het sein om vol door te gaan. Uiteindelijk ben ik wel tevreden met die podiumplaats. Er is nog één kans om het seizoen met een zege af te sluiten. Morgen zet ik alles op alles in Oostmalle.”

Foto: Photopress.be

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp