Betsema wint spannend Nederlands onderonsje

De Ethias Cross in Eeklo is ten prooi gevallen aan Denise Betsema. De Texelse van Pauwels Sauzen-Bingoal rekende in een spannend Nederlands onderonsje af met een verrassend sterke Manon Bakker. Wereldkampioene Lucinda Brand vervolledigde het podium. 

Tradities zijn er om in ere te houden, dus schoot Denise Betsema ook in Eeklo als een speer uit de startblokken. Haar landgenote Manon Bakker en Anna Kay pikten hun wagonnetje aan. Wereldkampioen Lucinda Brand was na een moeizame start meteen op achtervolgen aangewezen. 

Sanne Cant kleurde mee het wedstrijdbegin en sloop voorbij Kay naar een derde plaats. De Belgisch kampioene probeerde nog even Betsema en Bakker onder druk te zetten, maar moest in het tweede deel van de cross haar inspanning bekomen. Ze bolde finaal als vijfde over de streep. 

Voorin draaide de koers uit op een duel tussen Betsema en Bakker. Een tweestrijd met wisselende kansen en spannende plotwendingen. Na een versnelling leek Betsema haar schaapjes op het droge te hebben, maar na enkele foutjes in de slotronde kreeg Bakker haar landgenote terug in het vizier. Een schuiver in de heuvelzone werd de renster van Credishop-Fristads fataal. 

Betsema snelde naar de overwining, haar tweede in twee weken. Bakker stelde haar tweede plaats veilig, wereldkampioene Brand werd na een knappe inhaalrace toch nog derde en vervolledigde het Nederlandse podium. 

Betsema: ‘Waren aan elkaar gewaagd’

Voor Denise Betsema was het haar zesde overwinning van het seizoen. “Dat is een mooie bevestiging van de goede vorm. Vandaag waren Manon en ik aan elkaar gewaagd. In de laatste ronde kon ik toch een kloofje slaan, maar werd het na een stom foutje nog heel spannend. Door de laagtaande zon reed ik me op een lastige helling vast. Een hele wedstrijd ging het daar goed, behalve in de laatste. Gelukkig ging Manon op dezelfde plaats in de fout en kon ik naar de overwinning rijden. De teller staat nu op zes, hopelijk kan ik er de komende weken nog een paar zeges aan toevoegen.”

Bakker: ‘Ik was er heel dicht bij’

Een sterke Manon Bakker was dicht bij haar eerste overwinning van het seizoen, maar moest tevreden zijn met de tweede plaats. “Ik was er heel dicht bij, maar net niet dicht genoeg. Toch kan ik met een goed gevoel naar huis gaan. Ik heb vandaag mee het tempo bepaald en kan terugblikken op een goede en spannende wedstrijd. In de laatste ronde leek ik nog over Denise te gaan, maar ik moest de andere kant kiezen en gleed naar beneden. Tot overmaat van ramp bleef mijn zadel achter het hek vastzitten. Balen. Soit, er komen nog een paar kansen op de zege. We gaan er alles aan doen.”

Brand: ‘Niet ontgoocheld als ik niet win in regenboogtrui’

Lucinda Brand belandde in de openingsfase in de achtergrond, maar reed finaal toch naar een podiumplaats. “Ik wist dat niet mijn wedstrijd zou worden. Op deze ondergrond kom ik technisch nog te kort”, geeft de wereldkampioene toe. “Ik speelde een hele wedstrijd jojo. Snelle rondes werden afgewisseld met foutjes, dan kom je nooit helemaal terug in de wedstrijd. De ondergrond is echter geen excuus, voor de anderen is het hier ook glijden. Dat ik nog niet kon winnen in de regenboogtrui? Ik zal niet ontgoocheld zijn als dat dit seizoen niet meer lukt. Ik heb een heel mooi jaar achter de rug en volgend jaar volgen er nog wel voldoende kansen.”

Foto: Photopress.be

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp