Dominante Lucinda Brand snelt in Sint-Niklaas naar twintigste seizoenszege


De Rectavit Ladies Cross in Sint-Niklaas werd een prooi voor Lucinda Brand (Trek Baloise Lions). De Nederlandse won in Sint-Niklaas haar twintigste veldrit van het seizoen na een lange solo, opgezet nog voor halfweg koers. Met Annemarie Worst en Denise Betsema kleurde het podium andermaal dit seizoen volledig oranje.


De kopstart was voor de Zwitserse Marie Schreiber (Tormans CX), maar al snel viel Annemarie Wort aan. Europees kampioene Lucinda Brand liet haar landgenote niet zomaar wegrijden: ze zette zich op de tweede plaats en trok het tempo omhoog. Ze dichtte het gat en trok Denise Betsema, Anniek van Alphen en de jonge Zoë Backstedt mee. Die laatste viel in de technische passage na de finish, waardoor Worst en Brand riebedebie waren. Betsema en Van Alphen moesten diep in het krachtenarsenaal om het tweetal in te halen, Backstedt verdween uit de kop van de wedstrijd.


In de derde ronde koos Brand voor de aanval, opnieuw op de technische passage. De Nederlandse stoof weg van haar landgenotes en reikte de hand uit naar haar twintigste seizoenszege. Brand bouwde stelselmatig haar voorsprong uit op het provinciaal domein De Ster, terwijl achter haar Worst Betsema achterliet voor de tweede plaats. Naar het einde van de wedstrijd begon het te druppelen, maar het parcours onderging daardoor nog niet meteen een metamorfose. Verderop in de achtergrond viel de prestatie op van Fleur Moors: als amper zestienjarige en eerstejaarsjunior knokte ze mee voor een toptienplaats.


Brand stoomde intussen rustig door naar haar nieuwste zege, de voorlaatste kans van het aflopende seizoen. Worst verzekerde zich van de tweede plaats, Betsema werd iets verderop derde.

Brand: “Lichtpuntje voor team”

“De regen mocht nog wat wachten, maar ik ben blij dat ik win”, klonk het achteraf. “Om eerlijk te zijn droomde ik stiekem wel van die twintig seizoen. Dat is toch mooi. Het is toch telkens bijzonder om te mogen winnen. Mijn voorsprong bleef tijdens de wedstrijd lang gelijk. Maakte ik een foutje, waren we terug bij elkaar. Dat was best lastig, want foutloos blijven was dus de zaak. Dit is een lichtpuntje voor het team na een moeilijke week (kopman Toon Aerts legde een positieve dopingtest af, red.). De Strade Bianche wordt mijn eerste wedstrijd op de weg, maar dat is kortbij en ik verwacht er niet zoveel van. Ik sta wel vol ambitie aan de start van de kasseikoersen.”

Worst: “Reden hetzelfde tempo”

Sinds het WK in het Amerikaanse Fayetteville is Annemarie Worst niet meer weg te slaan van het podium. “De vorm is er nog, ja. Ik wou het seizoen goed afsluiten en dat is goed gelukt. Ik had best een goede dag vandaag. Halverwege probeerde ik het nog wel spannend te houden met Lucinda, want we reden hetzelfde tempo. In de laatste ronde begon ik wel aan de wedstrijd van morgen te denken. Ik ben enerzijds blij dat het seizoen erop zit, maar het gaat nog steeds erg goed. Dus ik ben ook wel blij, en het mocht nog wel even doorgaan.”

Betsema: “Niet de gehoopte benen”

Denise Betsema had op meer gehoopt, stelde ze achteraf. “Vorig jaar heb ik hier gewonnen. Zand en water ligt me, maar het was erg zwaar. Ik had ook niet helemaal de gehoopte benen, maar morgen volgt er nog een zandcross. Ik moet zeggen: ik ben lekker terug op niveau na het WK en ik kon ook vorige week winnen. Het einde van het seizoen kwam snel in zicht, het had voor mij langer mogen duren. Maar volgend jaar sta ik terug klaar met heel veel moraal. We vertrekken nu met het gezin op een weekje vakantie in Marokko. Daarna doe ik het rustig aan, maar ik kan sowieso niet lang van de fiets blijven.”

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp