Eli Iserbyt zet meteen de toon in Park Ter Beuken

Net als vorig jaar begint Eli Iserbyt uitstekend aan het veldritseizoen. In de openingsmanche van de Ethias Cross pakte de West-Vlaming uit met een lange solo. Toon Aerts werd tweede na een knappe achtervolgingswedstrijd, terwijl Pauwels Sauzen-Bingoal met Laurens Sweeck een tweede pion op het podium posteerde.

Meer dan 70 deelnemers voor deze Ethias Cross. Tom Meeusen schoot het best uit de startblokken, gevolgd door zowat het complete blok van Pauwels Sauzen-Bingoal: Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt, Toon Vandebosch en Ryan Kamp. Ook Niels Vandeputte haakte zijn wagonnetje aan en mengde zich een tijdlang in de strijd. Van de favorieten misten we voorin alleen Toon Aerts, die zijn start compleet de mist zag ingaan.

Net voor halfkoers achtte Eli Iserbyt zijn moment gekomen. Hij versnelde en niemand bleek in staat om hem te volgen. Laurens Sweeck toonde zich overigens de ideale teamspeler en stopte goed af. Eli Iserbyt wachtte een lange solo, die hij succesvol afrondde. Toon Aerts was ondertussen hersteld van zijn rampzalige start en knokte zich nog naar de tweede plaats. Maar Iserbyt bedreigen zat er niet meer in.

Laurens Sweeck hield ploegmaat Michael Vanthourenhout van de derde podiumplaats. En met Ryan Kamp op vijf en Toon Vandebosch op zes, scoorde de ploeg van Jurgen Mettepenning wel extreem goed in Lokeren. Lars van der Haar, Niels Vandeputte, Jim Aernouts en Jens Adams waren de andere namen in de top tien.

“Vertrouwen opgedaan op BK”
“In de openingsronden moest ik er wat inkomen, maar daarna ging het steeds beter”, aldus Iserbyt. “Achter mij werd een foutje gemaakt en ik kon een kloofje slaan. Met dank aan de ploegmaats die afstopten. Eenmaal Toon Aerts in tweede positie, focuste ik vooral op het behouden van de kloof en zocht ik een tempo dat ik kon aanhouden.”

Dat hij gediend was door het weer, gaf Isebyt nog mee. “Daardoor werd de techniek belangrijker. Ik ben nog niet in topvorm, maar met een goede techniek kan je dat op dit parcours wel een beetje verdoezelen. Maar een echte versnelling had ik vandaag nog niet in de benen. Uiteraard geeft dit vertrouwen. Vertrouwen dat ik ook al opdeed tijdens het BK, waar ik mee was met de kopgroep. Daar merkte ik dat de vorm nu al aanvaardbaar is.”

Aerts: “Eli nooit gezien”
Toon Aerts miste zijn start. “Ik schoot uit mijn klikpedaal en zo kwam het dat ik Iserbyt vanaf dan niet meer gezien heb. Ik geraakte bovendien ook nog in een fout spoor, wilde daar uit geraken en dat zorgde ervoor dat mijn stuur los kwam te staan. Ik wisselde van fiets, maar daar had ik ook wat problemen mee. Dit waren toestanden die eigen zijn aan een eerste cross van het seizoen”, zuchtte Aerts

“Zo waren al na de eerste ronde mijn winstkansen al weg. Toen ik eindelijk vooraan kon aansluiten, was Iserbyt al lang gaan vliegen. Ik maakte wel enkele goede ronden, maar dat was niet voldoende om het een sterke Iserbyt lastig te maken. Vorig jaar was die ook al sterk in het begin van het seizoen. Dat had ik toen niet verwacht, nu wel.”

Belgisch kampioen Laurens Sweeck finishte als derde. “Deze sterke teamprestatie biedt perspectieven”, vertelde Sweeck. “Toen Eli een kloof had geslagen, was het aan ons om af te stoppen en de boel stil te leggen. Zo hebben we ook ons aandeel in zijn zege. Ik kan vrede nemen met die derde plaats. Het is er nog wat inkomen, zo die eerste cross van het seizoen. Iserbyt was duidelijk de beste. Hij hield van bij de start meteen een heel strak tempo aan en toen hij ging aanvallen, wist ik genoeg.”

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp