Emotionele Hermans veegt de nul weg

Een emotionele Quinten Hermans heeft in Eeklo de nul van het bord geveegd. De renner van het Tormans CX Team was in de zevende manche van de Ethias Cross te sterk voor Toon Aerts en Eli Iserbyt. 

Laurens Sweeck was vorige week nog goed voor twee zeges in twee dagen, maar na een val en problemen met het versnellingsapparaat  in de openingsfase stapte hij halweg uit de wedstrijd. 

De renners van Tormans probeerden de wedstrijd al vroeg in handen te nemen. Corné van Kessel dropte het eerste bommetje, maar Toon Aerts riep de Nederlander terug tot de orde. Intussen had Van Kessels ploegmaat Quinten Hermans de tijd gekregen om zijn geweer te laden. Deze keer had Aerts geen antwoord op de versnelling van de Limburger. 

Hermans sprokkelde snel een voorsprong van 15 seconden bij elkaar. In de achtervolging probeerden Aerts en Eli Iserbyt nog een aanvalspact te smeden, maar het duo kwam geen seconde dichter en moest in Hermans hun meerdere erkennen. Een emotionele Hermans, die door een val in de Dauphiné een moeilijk seizoen kende, reed zo naar zijn eerste overwinning van het seizoen. 

De strijd om de tweede plaats tussen Aerts en Iserbyt werd beslist door een foutje van de Europese kampioen, die tevreden moest zijn met de derde podiumplek. Thibau Nys reed in Eeklo naar de achtste plaats. 

Hermans: ‘Emotioneelste overwinning uit carrière’

Na een moeilijk seizoen mocht Hermans in Eeklo dan toch eens de armen in de lucht steken. Het deed hem zichtbaar deugd. “Ik ben al Europees kampioen geworden en heb een BK op mijn palmares, maar dit is voor mij toch de emotioneelste overwinning uit mijn carrière. Een heel seizoen lang had ik noot het goede gevoel, behalve op het WK en de Koppenbergcross. Ik schrik er zelf van dat het nu dan toch lukt. Tijdens de wedstrijd heb ik er niet te vaak aan gedacht. Ik wilde vooral foutloos blijven en koerste van bocht naar bocht. Een techniek die ik van Rudi Heylen heb geleerd. Achter elke bocht schuilde er op dit parcours immers gevaar. De eerste overwinning is nu binnen. Ik ga er alles aan doen om er nog eentje aan toe te voegen, maar sowieso eindig ik het seizoen met een goed gevoel. Daar wil ik nu eerst even van genieten.”

Aerts: ‘Quinten heeft op klasse gewonnen’

Toon Aerts was eerlijk na de wedstrijd. Met Hermans heeft de sterkste in koers gewonnen. “In de eerste ronde was het voor mij nog wat zoeken naar de juiste sporen en het goede gevoel. Ik viel terug naar de zesde, zevende plaats en toen ik vooraan kon aansluiten, reed Quinten weg. Ik kreeg zelf een beter gevoel, maar kwam geen seconde dichter. Quinten was gewoon beter in de bochten, hij heeft op klasse gewonnen. Ik ben blij dat ik nog tweede kon worden, de benen waren wel in orde.”

Iserbyt: ‘Maakte te veel foutjes’

Net als Aerts kende Iserbyt een mindere start. “De ondergrond lag er anders bij dan tijdens de verkenning, waardoor het toch even aanpassen was. De eerste twee, drie rondes was het zoeken naar het goede gevoel, waardoor ik te veel foutjes maakte. Na een fietswissel koos ik voor een andere bandendruk en kon ik aansluiten bij het groepje achtervolgers. Ik ben blij dat ik zo kon groeien in de wedstrijd, dat is een goed teken naar de cross in Brussel toe. Daarom heb ik in de slotfase niet te veel risco’s genomen. 

Foto: Photopress.be

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp