Exact Cross opent zondag het Belgische veldritseizoen in Kruibeke

Zondag opent de Exact Cross in Kruibeke het Belgische veldritseizoen 2022-2023. Meteen ook de allereerste veldrit met business software leverancier Exact als nieuwe titelpartner. Eli Iserbyt, Lars van der Haar en Laurens Sweeck nemen het tegen elkaar op bij de mannen, Sanne Cant, Denise Betsema, Fem van Empel en Annemarie Worst zijn de favorieten bij de vrouwen.

Eli Iserbyt is al drie jaar op rij dé man van de eerste seizoensweken. Als het van hemzelf afhangt, wordt het dit jaar niet anders. “Omdat de eerste klassementscross er pas binnen drie weken aankomt, ligt mijn startvorm ietsje lager, maar ik ga absoluut niet nalaten om ook in Kruibeke al mee te doen voor de overwinning”, zegt de kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal. “Je weet dat onze teammanager Jurgen Mettepenningen elke tv-cross belangrijk vindt. Dat wordt deze winter niet anders. En Kruibeke is een prima wedstrijd om mee te beginnen. Inclusief een uitdagend parcours in de polders en goed georganiseerd.”

“Uitkijken naar jongeren”
De 24-jarige West-Vlaming ziet de eerste crossen ook als een kans om de verstandhouding met de ploegmaats op punt te zetten. “Voor Michael Vanthourenhout en Ryan Kamp komen er meteen belangrijke weken aan. Het is goed om snel op elkaar ingespeeld te zijn.” Want met Laurens Sweeck zag Iserbyt een ploegmakker verhuizen naar de concurrentie. “We verliezen een sterke pion, anderzijds is het beter voor het veldrijden als de toppers meer verspreid zitten. En het geeft zowel Laurens als mezelf wat extra ademruimte, want we zijn allebei winnaars”, redeneert Iserbyt.

Met Sweeck, Kamp en Vanthourenhout, maar ook met onder meer Lars van der Haar, Niels Vandeputte, Toon Vandebosch en Jens Adams, is de concurrentie in Kruibeke niet min. “Toch gaan we uit van eigen sterkte”, zegt Iserbyt. “Al is het altijd leuk om de concurrentie al eens te aanschouwen. Zo vind ik de Exact Crossen ideale wedstrijden om te zien wie van de jongeren een stap voorwaarts zet. Er zijn wel een paar talenten die daar in staat toe zijn.”

Bij de vrouwen kijken we uit naar de prestatie van Sanne Cant. De Belgische kampioene heeft op haar 31ste misschien wel de beste zomer ooit achter de rug. De vraag is of ze ook in het veld opnieuw haar betere niveau haalt en in duel kan gaan met Denise Betsema, Annemarie Worst en ‘rising star’ Fem van Empel. Andere namen om naar uit te kijken zijn die van Manon Bakker, Aniek van Alphen, de jonge Marie Schreiber, Hélène Clauzel en Marion Norbert Riberolle.

Gratis inkom
Door de regenval van de voorbije dagen, ligt de omloop in de polders er momenteel glibberig bij. “Een herhaling van de zware modderomloop tijdens het BK in 2019 zit er niet meteen aan te komen”, lacht Bram De Brauwer namens de organisatie. “Daarvoor is het de voorbije zomer te lang droog geweest. Maar op de dijken die de renners telkens op moeten, kan het wat vettig liggen. Nooit slecht voor het spektakel.”

De Kruibeekse organisatoren zorgen overigens voor een stunt: niemand hoeft zondag inkom te betalen. “Uniek in ons land”, zegt De Brauwer. “Maar we hebben het publiek twee jaar moeten missen. We willen iedereen opnieuw massaal laten genieten van de cross. Hopelijk zorgt deze stunt voor extra veel belangstelling.”

Wie er zondag toch niet bij kan zijn, kan terecht bij VTM vanaf 16u voor zowel live verslag van de vrouwen- en de mannencross als voor- en nabeschouwingen. Het commentaar is van Michel Wuyts en Niels Albert.

Programma Exact Cross Kruibeke, zondag 18 september:

  • 09u00: Jeugdinitiatie
  • 10u00: Lokale bevolkingscross
  • 12u30: Nieuwelingen eerstejaars
  • 13u30: Nieuwelingen tweedejaars
  • 14u45: Junioren Mannen
  • 16u15: Elite en beloften Vrouwen (live op VTM)
  • 17u30: Elite en beloften Mannen (live op VTM)

De deelnemerslijst kan u raadplegen via https://exactcross.be/kruibeke/#teams

Alle verdere praktische info vindt u op https://exactcross.be/kruibeke/

Kalender Exact Cross 2022-2023

Zondag 18 september                  Exact Cross Kruibeke
Zondag 25 september                  Exact Cross Beringen
Zaterdag 1 oktober                       Exact Cross Meulebeke
Zaterdag 10 december                 Exact Cross Essen
Vrijdag 23 december                    Exact Cross Mol
Vrijdag 30 december                    Exact Cross Loenhout
Zaterdag 21 januari                      Exact Cross Zonnebeke
Zaterdag 18 februari                    Exact Cross Sint-Niklaas

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp