Hermans grijpt de macht met indrukwekkend nummertje

Quinten Hermans heeft de Ethias Cross in Essen op een indrukwekkende manier naar zijn hand gezet. De renner van Telenet Baloise Lions trok in de tweede ronde op avontuur en zag niemand terug. Laurens Sweeck en Tom Pidcock flankeerden de Limburger op het podium. 

De comeback van Zdenek Stybar in het veld, Tourrevelatie Xandro Meurisse die zijn crossfiets nog eens van stal haalde en publiekslieveling Tom Meeusen die nog eens een gooi deed naar het podium. De Ethias Cross in Essen had geen gebrek aan kruiding. Meeusen zweepte het publiek in de eerste ronde nog wat meer op door de leiding te nemen, maar een uur later stonden ze allemaal in de schaduw van Quinten Hermans. 

De Limburger van Telenet Baloise Lions stak in de derde de lont aan het vuur. Eén versnelling van Hermans was voldoende om het hele pak door elkaar te schudden. Laurens Sweeck probeerde nog te reageren, maar kwam geen meter dichter. 

Integendeel. Hermans bouwde gestaag zijn voorsprong uit en reed na de Ethias Cross in Beringen naar zijn tweede overwinning van het seizoen. Titelverdediger Sweeck stelde in de schaduw zijn tweede plaats veilig. Tom Pidcock mocht na een knappe inhaalrace als derde mee op het podium. Zdenek Stybar (12e) kwam bij zijn rentree net te kort voor de top tien.

HERMANS: ‘KANSEN ZONDER MATHIEU MOET JE GRIJPEN’

In de derde van tien rondes begon Quinten Hermans aan zijn indrukwekkende solo. Heel vroeg, besefte ook de Limburtger. “Het was niet de bedoeling om al alleen weg te rijden. De eerste rondes was het voorin voortdurend wringen en in dat gewoel voel ik me niet goed. Ik wilde de kopgroep wat uitdunnen en met een kleiner groepje wegrijden. Plots had ik tien seconden en kon ik mijn voorsprong nog verder uitdiepen.”

In Essen stond geen Mathieu van der Poel aan de start, maar dat deerde Hermans niet. “In wedstrijden zonder Mathieu moet je je kans grijpen. Ik heb dit seizoen al negen podiumplaatsen, maar het is nog altijd leuker om te winnen dan om tweede te eindigen.”

Hermans koos ervoor vorige week niet te crossen, het was een strategie die vandaag loonde. “Het was belangrijk om nog eens een goede trainings periode te hebben waarin ik ook kon rusten. De eerste drie dagen na Koksijde heb ik zelfs niets gedaan. Het is altijd afwachten hoe je lichaam reageert en daar had ik wel wat schrik voor. Na Ruddervoorde laste ik ook een stage in en toen reageerde mijn lichaam niet goed. Nu wel. Of ik moet zondag nog beter zijn, maar dat verwacht ik niet (lacht).”

SWEECK: ‘IK ZAT TE VER, MAAR DE BESTE HEEFT GEWONNEN’

Laurens Sweeck opende de achtervolging op Quinten Hermans, maar zag de Limburger pas terug op het podium. “Ik zat te ver en hij maakte snel een grotere kloof dan ik wilde. Ik vond geen antwoord op zijn tempo en kreeg die kloof nooit meer dicht. Dan moet je kunnen toegeven dat de beste heeft gewonnen.”

Een jaar geleden was Sweeck nog aan het feest in Essen. “Vandaag was ik gekomen om opnieuw minstens op het podium te staan, al had ik graag wel wat langer meegedaan voor de overwinning.”

STYBAR: ‘IK HEB GENOTEN’

Zdenek Stybar keerde in Essen terug in het veld met een 12e plaats. “Vooraf had ik een 13e plek voorspeld, dus ik heb mijn vorm goed ingeschat. Het ging eigenlijk heel goed. Dit was het ideale parcours om opnieuw te beginnen. Het was was niet overdreven technisch, maar je moest wel van bocht naar bocht rijden.”

Zondag staat Stybar aan de start in Zonhoven. “Mijn benen zullen dan wel pijn doen. Vergeet niet dat ik wat ouder begin te worden. Maar de sfeer in Zonhoven, ook een leuke wedstrijd, wilde ik zeker niet missen.”

Foto: Photopress.be

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp