Hermans troeft Aerts en Pidcock af

Quinten Hermans heeft als eerste zijn naam op de erelijst van de Ethias Cross in Beringen gezet. De Limburger rondde op de mijnterril een solo van zeven ronden met succes af. Toon Aerts en Tom Pidcock vervolledigden het podium. 

In de eerste ronde noteerden we al meteen twee namen die aanspraak kunnen maken op de Ethias Pechvogel Trofee. Jens Adams mikte op het podium, maar moest door een lekke band meteen achtervolgen. Hij zou uiteindelijk nog veel renners inhalen en negende worden. Toon Aerts moest door een ijzerdraad in zijn wiel al meteen de materiaalpost induiken. 

De Belgische kampioen kon de schade wel beperken, maar toen hij voorin opnieuw de neus aan het venster stak, waren er al twee vogels gaan vliegen: Quinten Hermans en Tom Pidcock. De Brit maakte indruk, maar viel door een valpartij letterlijk weg. Het resultaat: Hermans werd gedwongen tot een solo van zeven rondes. 

Geen sinecure, maar de Limburger klaarde de klus met succes. Voor eigen volk kwam zijn zege geen moment in gevaar. Een indrukwekkende prestatie. Aerts zat in de achtervolging in een zetel en snelde in de slotfase nog naar de tweede plaats. Pidcock mocht als derde mee op het podium. 

Hermans: ‘Hou twee straffe mannen achter mij’

“Het was niet evident om zo lang alleen op kop te rijden. Je kan je tempo niet op iemand anders afstellen, terwijl je er hier over moest waken om niet over je limiet te gaan. Deed je dat één keer, dan was je cross voorbij. Op het einde hou ik toch ook twee straffe mannen achter mij. Voor mij was Toon op voorhand de grote favoriet, dan doet het het deugd om hier zo te winnen.”

Hermans is de eerste winnaar van de cross in Beringen en dat maakt hem trots. “Als deze cross nog tien jaar blijft bestaan, dan zullen ze in de voorbeschouwing altijd mijn naam noemen. Dat is toch ook mooi. Het is ook leuk om in eigen streek te winnen. Er waren vandaag veel supporters naar hier afgezakt. Je zag ook dat de cross hier echt leeft, dat maakt het nog mooier.”

Aerts: ‘IJzerdraad verpest mijn wedstrijd’

Door pech in het wedstrijdbegin kreeg Toon Aerts nooit de kans om zijn favorietenrol in te lossen. “Die ijzerdraad in mijn wiel heeft mijn wedstrijd een beetje verpest. Na de eerste bocht begon mijn wiel al te kletteren. Het kostte me heel veel krachten om daarmee naar boven te rijden. Na mijn fietswissel waren Hermans en Pidcock al vertrokken. In de tweede ronde heb ik nog geprobeerd, maar Tom reed toen voorin te snel. Jammer, zonder pech had ik samen met Quinten misschien kunnen strijden voor de overwinning.”

Aerts was onder de indruk van het nieuwe parcours. “Deze cross heeft alles in zich om een klassieker te worden. Als alle toppers hier aan de start staan, dan zal dat zeker nog meer spektakel opleveren.”

Pidcock: ‘Valpartij was eigen fout’

Pidcock maakte in de openingsfase indruk, maar zag door een val zijn kansen op de overwinning smelten als sneeuw door de zon. “Zonder die val had ik mee kunnen strijden voor de zege, maar valpartijen zijn nu eenmaal een deel van deze sport. Het is mijn eigen fout. Ik verloor voor een bocht de grip en kon niet meer recht blijven. Verder heb ik me echt wel geamuseerd op dit parcours. Een perfecte locatie om de toeschouwers een mooie wedstrijd te bezorgen.”

Foto: Photopress.be

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp