Iserbyt is de koning van de Avonturenberg

De Ethias Cross in Beringen heeft een nieuwe naam op de erelijst gekregen. Na Quinten Hermans en Toon Aerts kwam zaterdag Europees kampioen Eli Iserbyt als winnaar over de streep. “Ik hoop die trui zoveel mogelijk te tonen.”

De Ethias Cross in Beringen kende een aangenaam wedstrijdverloop. In de openingsfase probeerde Laurens Sweeck een eerste keer de kaarten te schudden en vormde er zich een kopgroep van vier: drie renners van Pauwels Sauzen-Bingoal (Sweeck, Vanthourenhout en Iserbyt) en één pion van Baloise Trek Lions (Toon Aerts). 

Sweeck probeerde een paar keer het tempo de hoogte in te jagen, maar halfweg wedstrijd was het ploegmaat Iserbyt die samen met Aerts op avontuur trok. Een pittig duel kondigde zich aan, tot Aerts door materiaalpech zijn kansen op een nieuwe zege door de neus zag geboord. 

Cross gereden? Zo leek het toch. Lars van der Haar blies de wedstrijd nieuw leven in na een knappe comeback. De Nederlander was na een probleempje aan de arm in de openingsfase ver weggezakt, maar raapte daarna iedereen één voor één op. 

Op twee rondes van het einde naderde de ploegmaat van Aerts tot op zes seconden van Iserbyt. Een tempoversnelling van de Europese kampioen was er voor de Nederlander te veel aan. Twee op twee voor Iserbyt, van der Haar voor de tweede week op rij tweede. Daan Soete nestelde zich als verrassende nummer drie mee op het podium. 

Iserbyt: ‘Wil Europese trui zoveel mogelijk tonen’

“Tien rondjes op dit parcours, dat is toch meer dan genoeg”, pufte Iserbyt na de finish. “900 hoogtemeters op een uur is toch al vrij pittig. Van vorig jaar wist ik nog dat het heel belangrijk was om deze wedstrijd goed in te delen. Het is jammer dat Toon wegviel door een lekke band, anders hadden we zeker nog een spannende wedstrijd gekregen.”

Zo is Iserbyt gestart met twee zeges in twee wedstrijden. “Ik wil heel graag die Europese trui laten zien. Je weet nooit hoeveel keer je in je carrière met die trui een wedstrijd kan winnen, daarom wil ik nu zoveel mogelijk zeges meepikken. Als Wout en Mathieu er straks bijkomen, zal het sowieso wat moeilijker worden. Voor zij terugkeren in het veld, wil ik nog wel een paar keer winnen.”

Van der Haar: ‘Mijn arm was half uit de kom’

De terugval van Van der Haar in de openingsfase was het gevolg van een probleem met de arm. “Op de schuine kant maakte ik een misstap en vloog mijn arm half uit de kom. Normaal gaat die er dan meteen weer in, maar nu gebeurde dat niet. Ik ben even gaan zitten, al heb ik nooit aan stoppen gedacht. Pijn? Die komt nu pas. Toen ik opnieuw vertrokken was, voelden de benen nog goed. Zo kon ik nog aardig terugkeren, maar net niet tot bij Eli. Jammer. Ik was vandaag gekomen om te winnen en had zeker een mooie kans gehad.”

Soete: ‘Fijn om nog eens op podium te staan’

Het was bijna exact twee jaar geleden dat Daan Soete nog eens op het podium had gestaan. De laatste keer was op 14 september 2019 in het Amerikaanse Iowa, waar hij derde werd achter Eli Iserbyt en Toon Aerts. 

“Het is altijd leuk om op het podium te staan”, glunderde de Kempenaar. “Ik heb vandaag mijn wedstrijd perfect ingedeeld. Ik wist dat op dit parcours wel een aantal renners zouden terugvallen door vermoeidheid of door pech, dus heb ik zelf wat voorzichtigheid ingebouwd. In de zomer voelde ik al dat ik goed was, hopelijk kan ik die lijn nu in de winter doortrekken en nog een paar uitschieters laten noteren. Ook voor de ploeg is dit een mooie opsteker. Van de grote ploegen zijn we de kleinste, zo vaak staan we dus niet op het podium.”

Voor Soete is de Avonturenberg geen onbekend terrein. “Met de mountainbike kom ik hier regelmatig, afgelopen zomer won ik zelfs nog een wedstrijd. In de cross levert het echter geen voordeel op. En eerlijk, op de mountainbike is het hier nog net iets leuker.”

Foto: Photopress.be

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp