Kersvers beloftenwereldkampioen Joran Wyseure: “De druk is er helemaal af”

Zaterdag zijn we aan de voorlaatste Ethias Cross van het seizoen toe. Wellicht stevenen we af op een duel tussen Eli Iserbyt, Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout, maar dé publiekstrekker wordt ongetwijfeld Joran Wyseure, de nieuwe wereldkampioen bij de beloften.

In Maldegem is voor het eerst sinds kerstmis opnieuw publiek op een cross toegelaten. Vierduizend fans zijn welkom in het Sint-Annapark en die zullen met zijn allen op zoek gaan naar dat nieuwe talent. “Ik kijk er zelf ook zo hard naar uit”, glundert de jonge West-Vlaming. “We zijn intussen donderdag en het dringt nog steeds niet helemaal door. Ik denk dat ik het pas in Maldegem ga beseffen, als ik voor het eerst met dat shirt mag rondfietsen. Jammer dat het tijdens de wedstrijd niet kan, want in Maldegem rijden de profs en de beloften samen.”

Maar dat heeft dan weer een ander voordeel. Zo hoopt Wyseure zich toch een keer te meten met de toppers. “Het is een beetje dubbel”, lacht hij. “Eigenlijk moet er niets. De druk is er nu volledig af. Ik zweef ook al een paar dagen op een wolk. Maar tezelfdertijd wil ik tonen dat ik die trui waard ben. Het hangt een beetje van mijn start af. Als die meevalt, zit er misschien een mooie ereplaats in. Ik reed twee jaar geleden deze Ethias Cross voor het eerst en ik vond het een plezant en uitdagend rondje. Rap, maar door de bospassages, de zandstroken en de hellinkjes toch selectief. Ja, ik ben gemotiveerd om mijn best te doen. Dat doe ik altijd, hoor.”

Om half twee, een kwartiertje voor de start van de vrouwenwedstrijd, wordt Wyseure overigens letterlijk in de bloemetjes gezet, samen met Zoë Backstedt, zijn ploegmate bij het Tormans-team. Ook zij pakte vorig weekend in Fayetteville de regenboogtrui, dan wel bij de vrouwen junioren. Backstedt is de publiekstrekker in de Rectavit Ladies Cross, samen met onder meer Belgisch kampioene Sanne Cant, Annemarie Worst, Manon Bakker, Alicia Franck en Marion Norbert Riberolle.

Vier zones
Net als andere Ethias Crossen kan u de wedstrijd ofwel ter plekke ofwel live op VTM volgen. Nog dit: het terrein wordt opgedeeld in vier compartimenten en elke zone mag maximaal 1.000 toeschouwers huisvesten. Tijdens de wedstrijden moet elke toeschouwer in ‘zijn’ zone blijven, maar tussen de crossen door kan er wel veranderd worden van compartiment.

Foto: Photopress.be

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp