Marianne Vos: “Net als elk jaar start ik met wat angst”

Morgen 22 december zijn we aan de vijfde Ethias Cross van het seizoen toe. In Essen krijgen we een derde duel op rij tussen Mathieu van der Poel en Tom Pidcock. Bij de vrouwen heten we meervoudig wereldkampioene Marianne Vos welkom. In Essen rijdt ze, net als in 2019, haar eerste wedstrijd van het veldritseizoen.

Marianne Vos sloot haar wegseizoen af met een vierde plaats in Luik-Bastenaken-Luik. Door een coronabesmetting binnen haar team CCC-Liv moest ze later forfait geven voor de Brabantse Pijl en daarna was ze zelf niet fit genoeg voor de Ronde van Vlaanderen. Dat heeft ervoor gezorgd dat Vos meer dan tien weken uit competitie bleef.

“Wat het veldrijden betreft, is het wel altijd de bedoeling geweest nu pas in te stromen”, zegt Vos. “Het was een bijzonder wegseizoen. Voldoende rust nemen, was dan ook nodig. Intussen ben ik al een poos opnieuw aan het opbouwen, want de drukke periode komt er nu wel snel aan.”

Vorig jaar kende Vos een korte crosswinter, nadat ze in januari werd geopereerd aan de lies. Dit jaar wil ze crossen tot en met het WK in Oostende, waarna ze opnieuw wat rust inbouwt vooraleer ze aan de opbouw richting weg begint. “Ik heb aan bondscoach Gerben de Knegt aangegeven dat ik kandidaat ben voor de komende wereldbekerwedstrijden. Voor Dendermonde ben ik alvast geselecteerd, maar ik moet me uiteraard bewijzen voor de volgende manches. In de eerste crossen kan ik het nodige ritme opdoen.”

“Nederlandse vrouwen maken elkaar sterker”

Vorig jaar won Vos in Essen. Maar dinsdag is de tegenstand (met onder meer Denise Betsema, Clara Honsinger en Yara Kastelijn) net iets groter dan toen. “Ik ben gezond nerveus”, bekent Vos, die aan haar laatste wedstrijden voor CCC-Liv bezig is. “Noem het gerust een soort angst. Ga ik wel goed genoeg zijn? Ik heb dat steeds weer, maar daar is dan ook niets fout mee, denk ik.”

“Of ik mij de komende weken tussen het rijtje toppers kan scharen, weet ik niet. Er steken momenteel vijf, zes – vooral Nederlandse – vrouwen bovenuit. Ik heb de wedstrijden gevolgd en vastgesteld dat de toppers elkaar naar een nog hoger niveau stuwen. Ook in de breedte is het vrouwenveldrijden er opnieuw op vooruit gegaan. Het zal niet meevallen om er meteen tussen te rijden. Niet dat ik het gevoel heb dat ik het niet meer kan, maar het zal op zijn minst wat tijd vergen.”

Tot slot kijkt Vos ook al even vooruit naar 1 januari, wanneer ze in Baal voor het eerst in het geel-zwarte shirt van Jumbo-Visma zal crossen. “Als ploegmaatje van Wout van Aert”, lacht ze. “Het is een mooie ontwikkeling dat Jumbo-Visma na het wielrennen en het schaatsen nu ook met een vrouwenteam komt. En dat ik er onderdeel kan van uitmaken is nog meer bijzonder. Ik zie het als een win-winsituatie voor zowel het vrouwenwielrennen als voor Jumbo-Visma.”

Bij de mannen toppen Mathieu van der Poel, Tom Pidcock, Toon Aerts en Belgisch kampioen Laurens Sweeck het deelnemersveld in Essen. Ook titelverdediger Quinten Hermans is van de partij.

Nog dit: het parcours in Essen is behoorlijk gewijzigd. Start en finish zijn verhuisd naar de site van Robotland, aan de andere kant van het oorspronkelijke parcours. En uiteraard is er omwille van de maatregelen rond COVID-19 geen publiek toegelaten, maar je kan de wedstrijden live volgen op VTM of via HLN.be.

Programma Essen:
• 13u45 Elite & jeugd Dames – Rectavit Ladies Cross (live op VTM)
• 15u00 Elite & U23 Heren (live op VTM)

Kalender Ethias Cross 2020-2021:
• Lokeren 26/09/2020
• Kruibeke 03/10/2020
• Beringen 17/10/2020
• Leuven 14/11/2020
• Essen 22/12/2020
• Bredene 30/12/2020
• Maldegem 03/02/2020
• Eeklo 13/02/2020

Foto: Belga

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp