Nederland boven in Meulebeke: Alvarado pakt de bloemen

Ceylin del Carmen Alvarado heeft in de Ethias Cross in Meulebeke haar seizoen ingezet met een knal. De renster van Corendon-Circus was in een sprint de snelste van een Nederlands kwartet. Wereldkampioene Sanne Cant werd bij haar seizoensdebuut zevende. 

Veel mooi volk aan de start van de Berencross voor dames. Wereldkampioene Sanne Cant, Europees kampioene Annemarie Worst en Ceylin del Carmen Alvarado stonden allemaal voor het eerst dit seizoen aan de start van een veldrit. Ook Maud Kaptheijns, de laureate van de Ethias Cross in Eeklo, was naar Meulebeke afgezakt. 

De opening van Cant was furieus. Ze trok meteen naar de kop van de wedstrijd, maar na een schuiver werd de wereldkampioene in de achtervolging gedwongen. Voorin werd de wedstrijd gedomineerd door een Nederlands drietal: Worst, Alvarado en Inge van der Heijden. 

Cant keerde nog terug naar het front, maar maakte nooit aanspraak op de overwinning. Kaptheijns, die samen met Cant de sprong naar voren had gemaakt, mengde zich nog wel in de strijd voor het podium. 

Met vier gingen ze de laatste ronde in: Worst, Alvarado, Van der Heijden en Kaptheijns. Een aanvalspoging van Worst draaide op niets uit. De inspanning te veel? In de sprint moest de Europees kampioene de duimen leggen voor Alvarado, van der Heijden vervolledigde het Nederlandse podium. Cant sloot haar seizoensdebuut af met een zevende plaats.

Alvarado: ‘Superleuk om zo te starten’

Alvarado was in de wolken met haar overwinning. “Het is superleuk om zo te starten. De wedstrijd bleef lang gesloten. Ik heb nog een poging gedaan om weg te geraken, maar omdat het tempo zo hoog lag, lukte dat niet. Een jaar geleden kwam ik aan de afbeeldingen als derde of vierde voorbij, maar toen keerde ik niet meer terug. Vandaag zat ik veel beter gepositioneerd. Ik heb uit mijn fouten geleerd: als eerste ging ik over de balken en daarna reed ik gedoseerd richting de piste om de sprint vol in te zetten. Hoe belangrijk deze zege is? Niet veel, maar het is wel leuk om het seizoen zo in te zetten.”

Worst: ‘Misschien te vroeg aanval ingezet’

In de slotronde deed Worst een gooi naar de bloemen, maar de aanval van de Europese kampioene werd teniet gedaan. “Misschien heb ik te vroeg geprobeerd. Het was alles of niets: je kan beter proberen dan te blijven zitten. Ook al kostte die inspanning me veel krachten en had ik voor de sprint te veel gegeven. Toch ben ik tevreden om aan het seizoen te beginnen met een tweede plaats.”

Van der Heijden: ‘Verloor snelheid op de balken’ 

Van der Heijden vervolledigde in Meulebeke een volledig Nederlands podium. Een maand geleden werd ze nog tweede in Eeklo, tussendoor reed ze in de wereldbeker in Iowa naar de vierde plaats. “Een mooie start van het seizoen”, vindt de Europese kampioene bij de beloften. “Hopelijk sta ik binnenkort ook eens op het hoogste schavotje. Ik voelde dat ik stappen had gezet, vandaag heb ik dat ook bewezen in een wedstrijd met veel toppers. Nochtans verloor ik op het wasbord mijn snelheid. Het was een beetje zoeken naar de juiste techniek, waardoor ik telkens een gaatje moest dichtrijden. Misschien moet ik er toch wat meer op oefenen.”

Foto: Photopress.be

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp