Quinten Hermans: “Een topcross op uniek terrein”

Zaterdag zijn we al aan de derde Ethias Cross van dit nog prille seizoensbegin toe. Op de mijnterril ‘be-MINE’ in Beringen is het klimmen geblazen. Quinten Hermans is titelverdediger. “Een topcross op uniek terrein, maar voor mij komt dit helaas net iets te vroeg op het seizoen.”

Quinten Hermans kwam in de openingsrit van de Dauphiné (half augustus) zwaar ten val. De schade leek aanvankelijk mee te vallen, maar de diagnose werd achteraf bijgesteld. Een bloeduitstorting verborg namelijk een dubbele spierscheur in de rechtervoorarm. Achteraf werd hij ook nog eens met spoed in het ziekenhuis van Herentals opgenomen om een infectie schoon te maken. In totaal werd Hermans drie keer geopereerd. Pas vorige week kon hij de competitie hervatten in de Superprestigemanche in Gieten.

De 25-jarige Limburger van het Tormans CX-team startte er voortvarend, maar zakte snel weg. “Ik ben nog niet klaar om op zo’n zwaar parcours al iets te betekenen”, geeft hij toe. “Mijn lichaam is nog niet volledig hersteld van de ‘rommel’ zoals antibotica en de verdoving voor de operaties. Niet onlogisch, maar ook niet fijn om vast te stellen. Vooral met de wedstrijd van Beringen in het achterhoofd. Na mijn zege van vorig jaar, was ik er – als klimmer – graag opnieuw als topfavoriet gestart. Nu moet ik blij zijn als ik de wedstrijd met een goed gevoel zal beëindigen.”

Niettemin kijkt Hermans uit naar deze klimklassieker in wording. “Superlastig door de vele steile passages en extra uniek door de specifieke ondergrond (ontstaan door ophoping van gruis en afval afkomstig van de steenkoolwinning, red) waar we op rijden. Voor mij zijn Eli Iserbyt en Toon Aerts de topfavorieten. En ik denk ook dat lichtgewicht Lars van der Haar een rol van betekenis kan spelen.”

Alvarado vs Kastelijn en Worst

Bij de dames wordt een duel verwacht tussen wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvardo, klimmer Yara Kastelijn en Annemarie Worst, die vorig jaar de eerste editie bij de dames op haar naam schreef. Voor het eerst dit seizoen mag ook de jeugd opdraven in een tv-cross. En daar is massale belangstelling voor.

Net als Lokeren en Kruibeke wordt ook deze Ethias Cross achter gesloten deuren en met de nodige veiligheidsmaatregelen rond Covid-19 georganiseerd. Uiteraard hoeft de veldritfan niets te missen: zowel de dames- als de herenwedstijd zijn live te volgen op VTM.

Programma Beringen:
• 12u45 Nieuwelingen 1ste jaars
• 13u30 Nieuwelingen 2de jaars
• 14u30 Junioren
• 16u00 Rectavit Ladies Cross (live op VTM)
• 17u15 Elite & U23 Heren (live op VTM)

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp