Seizoensrevelatie Gerben Kuypers: “Ik ben geen eendagsvlieg!”

Vrijdag is Loenhout the place to be. Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Tom Pidcock gaan er voor de laatste keer in 2022 in duel. Maar ook Gerben Kuypers (22), seizoensrevelatie en winnaar van de Exact Cross in Essen, start met ambitie. “De strijd aangaan met die grote drie, dat is té hoog gegrepen. Maar het parcours van de Azencross ligt me. Ik ben geen eendagsvlieg en dat wil ik bewijzen.”

Exact Cross staat garant voor topsport van de bovenste plank, maar tezelfdertijd vomt het ook een platform om ontluikend talent kansen te geven en zich te tonen aan het bredere publiek. Daar is Gerben Kuypers dit jaar het beste voorbeeld van. Begin deze maand kroonde de 22-jarige West-Vlaming zich tot winnaar in Essen, live op VTM. Sindsdien ontbolstert hij helemaal. Zo finishte Kuypers maandag in Gavere zowaar in de top tien van een Wereldbeker. Tegen de absolute wereldtop én op een loodzwaar parcours.

“Ik werd tiende, maar er zat meer in”, verrast Kuypers. “Omdat ik echter vanaf rij vier moest starten en na een slechte eerste bocht pas als 40ste het veld indook, heb ik ontzettend veel energie moeten verspillen om voorin te geraken. Daardoor liepen de benen in de slotfase leeg. Maar ik mag wel zeggen dat ik bevestigd heb, denk ik. Van Aert, Van der Poel en Pidcock, dat is een andere klasse, die jongens zijn buitenaards. Maar ik heb momenteel wel mijn plek net achter de betere fulltime crossers. Ik hoor thuis in het groepje net achter Sweeck, Vanthourenhout, Van der Haar en Iserbyt. Of ik dat kwartet op termijn kan bijbenen? Dat weet ik niet, maar ik ga er alles aan doen. In een jaar tijd kan veel veranderen. Dat heb ik dit seizoen al getoond.”

Laatbloeier

Na zijn sterke prestatie in Gavere nam Gerben Kuypers een paar dagen rust. Kwestie van goed hersteld te zijn voor de Exact Cross in Loenhout. “Ik hou enerzijds van parcoursen met wat hoogteverschil, anderzijds ook van pure vermogenscrossen. En dan kom ik inderdaad bij een omloop als die van Loenhout terecht. Zeker als het wat geregend heeft: een uur hard rijden, zonder tempowisselingen. Dan ben ik op mijn best.”

Kuypers is een laatbloeier. “Ik gaf altijd voorrang aan mijn studie. Intussen heb ik mijn bachelordiploma op zak en staat alles in het teken van de koers. Na een goede zomer, toen ik het fietsen nog combineerde met een fulltime job, heb ik de stap voorwaarts kunnen zetten. Nu wil ik bevestigen, want ik ben geen eendagsvlieg.” Een profcontract leverde hem dat voorlopig nog niet op. “Er is interesse van buitenlandse teams, maar van interesse van Belgische crossteams is vandaag nog geen sprake. Ik denk nochtans dat ik een kans verdien. Aan mij om verder te doen zoals ik bezig ben. Dat ze niet meer naast mij kunnen kijken. In afwachting heb ik het naar mijn zin bij mijn huidige ploeg.”

Topdeelnemersveld

Van Aert, Van der Poel en Pidcock zijn uiteraard topfavoriet voor de zege in Loenhout. Andere kanshebbers op ereplaatsen zijn onder meer Quinten Hermans, Niels Vandeputte, Corné van Kessel, Clément Venturini, Ryan Kamp, Cameron Mason en vele anderen.

Bij de vrouwen is Shirin van Anrooij, winnares van de Exact Cross in Mol, de grote favoriete. Tegenstand komt van onder meer Annemarie Worst, Blanka Kata Vas, Yara Kastelijn, Manon Bakker, Alicia Franck en het Franse trio Pauline Ferrand-Prévot, Amandine Fouquenet en Line Burquier.

Net zoals voor alle andere Exact Crossen kan je ook voor de wedstrijd in Loenhout terecht bij VTM voor zowel het liveverslag van de vrouwen- als de mannencross als voor de voor- en nabeschouwingen. Het commentaar is van Michel Wuyts en Niels Albert. 

Programma Exact Cross Loenhout, vrijdag 30 december 2022:

  • 10u00: Jeugdinitiatie
  • 11u00: G-Sporters
  • 12u15: Junioren 
  • 13u45: Elite en beloften Vrouwen – Rectavit Ladies Cross (live op VTM)
  • 15u00: Elite en beloften Mannen (live op VTM)

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp