Sterke Sweeck maakt het af met een solo

Laurens Sweeck heeft de Ethias Cross in Maldegem naar zijn hand gezet. Hij domineerde van start tot finish de wedstrijd en soleerde naar zijn vierde overwinning van het seizoen. Eli Iserbyt en Lars Van der Haar ruilden in vergelijking met het WK van podiumplaats. 

Van der Haar wilde zijn WK-vorm graag ook in Maldegem etaleren, maar al in de eerste ronde liep het mis voor de Nederlander. De zilveren medaille van Fayetteville ging bij de passage over de balkjes tegen de grond en werd al vroeg in de achtervolging gedwongen. “Wat ik toen dacht? Sukkel”, was Van der Haar eerlijk met zichzelf. 

Laurens Sweeck nam het commando over. De Brabander houdt van zand en kon zich in het park van Maldgem uitleven in de drie zandstroken die verdeeld lagen over het parcours. Sweeck sloeg al snel een gaatje, maar kreeg even later het gezelschap van ploegmaat Michael Vanthourenhout. “Gelukkig maar, want met de hevige wind hebben we hard moeten vechten voor iedere seconde.”

Opmerkelijk moment halfweg cross: Sweeck vloekte op loegleider Richard Groenendaal langs de kant omdat in de achtervolging zijn ploegmaats het tempo bepaalden. “Ze hielden de boel in gang en dat was niet in ons voordeel”, legt Sweeck uit. Ploegmaat Iserbyt had er wel een verklaring voor: “Toon Vandebosch reed op kop en ik hoopte dat hij de sprong naar Laurens en Michael zou kunnen maken. Voor al het werk dat hij dit seizoen heeft gedaan, wilde ik hem wel iets gunnen.”

Val Vanthourenhout

De vrees van Sweeck bleek ongegrond. Uit de achtergrond kwam er niemand meer terug. Voorin zag hij ploegmaat Vanthourenhout verdwijnen na een val. “Ik hoorde volk roepen en toen ik naar achteren keek, was hij weg. Voor mij het signaal om vol door te gaan.” Sweeck rook de zege en gaf ze niet meer af. “Voor anderen is het seizoen na het WK misschien gedaan, voor mij zijn de andere crossen ook nog belangrijk.”

In de achtergrond maakte de teruggekeerde Van der Haar er nog een mooie strijd om de tweede plaats van, maar de Europese kampioen moest het hoofd buigen voor Iserbyt. “Die tweede plaats was voor mij het hoogst haalbare”, kon Iserbyt leven met het resultaat. “Jammer dat Michael nog wegviel, anders hadden we misschien met drie op het podium kunnen staan.”

Van der Haar zag zijn remonte beloond met de derde podiumplek. “Na die val was de kans klein dat ik nog zou meedoen voor de overwinning, maar ik had het in deze leuke cross wel naar m’n zin en ben alles blijven geven. Daarvoor komt het publiek toch naar de cross. Bovendien word ik er ook voor betaald om dit te doen.”

Foto: Photopress.be

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp