Sweeck maakt favorietenrol waar

Laurens Sweeck heeft in Leuven zijn favorietenrol met verve vervuld. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal liet in de derde ronde de concurrentie achter en reed zorgeloos richting zijn tweede zege van het seizoen. Routinier Tom Meeusen en de Spanjaard Felipe Orts kleurden hun dag met een podiumplaats. 

Vorig jaar verzekerde Laurens Sweeck zich pas in de sprint van de bloemen, zaterdag stak hij al in de derde ronde de hand uit naar de overwinning. Na de snelle start van Jarno Bellens had er zich een uitgebreide kopgroep van negen renners gevormd. In de tweede ronde nam Sweeck het initiatief over en dunde hij de kopgroep verder uit, een ronde later koos hij definitief het hazenpad. 

“Ik wilde vroeger zeker zijn van de zege dan vorig jaar en in de eerste helft van de wedstrijd al het verschil maken”, legt Sweeck uit. “Daardoor kon ik het op het einde wat rustiger aan doen. Ik ben blij dat het is gelukt, al ben ik nooit echt stilgevallen. Ik kon gewoon mijn tempo blijven rijden, waardoor ik in de slotfase wat minder risico hoefde te nemen.”

Voor Sweeck was het de tweede zege van het seizoen, na Ardooie. “De absolute top was hier niet, maar die jongens hebben ongelijk. Veel renners zaten met hun hoofd al bij de wereldbeker. Ik heb die keuze niet gemaakt. Deze crossen hebben ook het recht om te bestaan en vandaag kregen we toch een mooi parcours dat iets te bieden heeft. Wat er morgen komt, zien we dan wel. Ik ben blij dat ik deze overwinning binnen heb.”

Meeusen doorbreekt negatieve spiraal

In de achtergrond streden Tom Meeusen, Daan Soete en Felipe Orts om de overgebleven podiumplaatsen. Soete moest als eerste overboord, maar in de slotronde besliste Meeusen de strijd om de tweede plek in zijn voordeel. 

“Ik heb het gevoel dat ik de negatieve spiraal heb kunnen doorbreken”, glunderde Meeusen. “De laatste jaren heb ik het heel moeilijk gehad. In Niel kwam ik na één ronde pas als dertigste door. Dan is het moeilijk om nog in de prijzen te rijden. Mentaal is dat ook niet eenvoudig. Nu heb ik het gevoel dat ik terug profwaardig ben. Natuurlijk is niet alles nu rozengeur en maneschijn, maar het is heel leuk om nog eens op het podium te staan.” Voor het podium werd Meeusen luid toegeroepen. “Ik ken die mannen niet, maar het toont aan dat ik toch nog steeds populair ben.”

Grote dag voor Felipe Orts

Felipe Orts kleurde van start tot finish mee de wedstrijd en zag zijn inspanningen beloond met een derde plaats. “Ik wist dat ik vandaag een goede kans had om op het podium te staan en ben blij dat het mij gelukt is. Als Spaanse veldrijder in België een podium rijden, dat is fantastisch. Dit is een grote dag voor mezelf en voor mijn ploeg.”

Foto: Photopress.be

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp