Sweeck profiteert van ploegenspel en wint tweede keer in vier dagen

Het is de week van Laurens Sweeck. Drie dagen na zijn eerste triomf van het seizoen in Niel heeft de Belgische kampioen zijn aantal zeges al verdubbeld. In de Ethias Cross in Leuven zette hij titelverdediger Toon Aerts een neus in de sprint.

Met drie zeges in Leuven was Toon Aerts de recordhouder aan de kazerne van Heverlee. Ondanks zijn derde plaats in de Jaarmarktcross in Niel had hij woensdag vetrouwen getankt. Die lekke band in de slotfase, weet u wel.

Het zelfvertrouwen spatte er in de vierde manche van de Ethias Cross meteen vanaf. Aerts joeg van bij de start het tempo de hoogte in en sloeg al in de eerste ronde een kloofje. Alleen Belgisch kampioen Laurens Sweeck kon zijn wagonnetje aanpikken.  

In de achtergrond moest Europees kampioen Eli Iserbyt de rol lossen. De rood-zwarte brigade van Pauwels Sauzen-Bingoal heeft echter meerdere troeven om het ploegenspel te spelen. Als enige achtervolger op het leidersduo zette Michael Vanthourenhout ploegmaat Sweeck in een zetel. Toon Aerts zat opnieuw in de tang. Sweeck speelde het ploegenspel perfect en profiteerde van het zog van de renner uit Rijkevorsel.

Een sterke Aerts hield de kloof boven de tien seconden, maar slaagde er niet meer in om op weg naar de finish Sweeck te dumpen. De voorbije twee edities toonde Aerts zich in Leuven de sterkste in de sprint, maar dit jaar moest hij in Sweeck zijn meerdere erkennen. Op de hellende aankomstsrook hield hij nog lang stand, maar in de laatste vijftig meter brak de veer.

Sweeck: ‘Ploegenspel perfect gespeeld’

Pauwels Sauzen-Bingoal heeft in de Ethias Cross in Leuven het ploegenspel perfect gespeeld. “Dankzij Michael zat ik vandaag in een zetel”, beseft winnaar Sweeck. “Toon wou dat ik vooraan meereed, maar ik had geen enkele reden om dat te doen. Uiteindelijk denk ik dat we het wel eerlijk hebben gespeeld.”

“Het is ook niet altijd een voordeel om in tweede positie rond te rijden. Als je dan tijdens een technische passage een foutje maakt, dan kan je snel veel tijd verliezen. Aan de aankomststrook zat ik in de rug van Toon wel ideaal beschut tegen de wind.”

Sweeck haalde het uiteindelijk in de sprint. “Ik had in de finale nog wel iets willen proberen, maar Toon was te sterk. In de sprint heb ik dan niet getwijfeld. Bij het opdraaien van de laatste rechte lijn heb ik meteen de gashendel helemaal opengedraaid. Twee zeges in een week, ik kan me niet herinneren wanneer me dat nog is gelukt. Alleen jammer dat er zondag geen cross is (lacht).”

Aerts: ‘Ambetant koersen’

Toon Aerts wond er na de wedstrijd geen doekjes om. “Sweeck had vandaag het voordeel van zijn sterke ploeg, waardoor ik het meeste werk op mij moest nemen. Het is wel ambetant koersen”, sprak de kopman van Telenet Baloise Lions. “Ik weet dat ik vandaag de perfecte koers heb gereden, maar op dit parcours was het niet mogelijk om Sweeck van mij af te schudden. Als je dan een uur op kop hebt gereden, is het moeilijk om de sprint te winnen van iemand die een uur in je wiel heeft gezeten.”

Foto: Photopress.be

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp