Thibau Nys tegenstand te snel af in Beringen

In de eerste Exact Cross van het nieuwe seizoen kregen we meteen een thriller van een wedstrijd. Thibau Nys trok in een spannende slotfase het laken naar zich toe. Onder meer Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout moesten hun meerder erkennen in de jonge Nys.

Weinig afscheiding op het vernieuwde parcours in de openingsfase. Onder meer Laurens Sweeck maakte een sterke indruk. Jammer genoeg kwam de Crelan – Corendon renner in één van de moeilijke afdalingen ten val met zijn ploegmaat Toon Vandebosch. Door die valpartij kwam er toch wat afscheiding.

Lander Loockx, Lars Van der Haar, Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Thibau Nys en Witse Meeussen domineerden samen de cross. Gerben Kuypers en Ryan Kamp probeerden in de voorlaatste ronde nog de aansluiting te maken, maar kwamen net te kort om mee te dingen voor de grote prijzen.

Eli Iserbyt trok ten aanval in de laatste ronde, maar Nys reageerde gevat. Ook al zat de renner wat in de tang van het numerieke overwicht van de Pauwels Sauzen – Bingoal ploeg, hij liet zich niet ringeloren. In de laatste rechte lijn kregen we een spannende sprint tussen Eli Iserbyt en Thibau Nys, waarbij Nys zijn concurrent in de laatste meters gevat remonteerde.

“Ik had het helemaal niet zien aankomen”, reageerde hij. “Het was moeilijk om jezelf comfortabel te voelen omdat de inspanningen elkaar hier zo snel opvolgen. Ik kreeg wel wat stress ook over hoe ik het moest aanpakken in de finale, want ik had nog nooit in zo’n situatie gezeten. Lars Van Der Haar rolde voor mij de rode loper uit en het is fantastisch dat zo’n kampioen dat wil doen voor mij.”

Eli Iserbyt moest pas in de allerlaatste meters de duimen leggen. “Het was niet makkelijk om hier een gat te slaan omdat het niveau van de kopgroep dicht bij elkaar lag. Ik wist dat ik van Thibau af moest om te kunnen winnen, maar dat lukte net niet.”

Michael Vanthourenhout mocht als derde mee op het podium. “Ik wist dat het een verradelijk parcours was en heb geprobeerd zo voorzichtig mogelijk naar beneden te rijden. Ik voelde vanaf halfcross dat Thibau een tand of twee groter reed bergop.”

We mogen spreken van een meer dan geslaagde editie van de openingsmanche van dit Exact Cross seizoen. Een waar genot voor de vele supporters op en rond de mijnterril van Beringen.

Foto Mats Palinckx

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp