Toon Aerts: “Het kan een tactisch steekspel worden”

Zaterdag zijn we aan de vierde Ethias Cross van het seizoen toe. Leuven viert zijn 10-jarig jubileum, maar is een nieuwkomer in de Ethias Cross. Bij de mannen wordt opnieuw een duel verwacht tussen Pauwels Sauzen-Bingoal en Telenet-Baloise. Toon Aerts, drievoudig winnaar in Leuven, beseft dat het een tactisch steekspel kan worden.

Toon Aerts heeft goede herinneringen aan Leuven. Op 3 januari 2016 won de Kempenaar er zijn allereerste tv-cross als prof. Ook de voorbije twee seizoenen zette hij de wedstrijd naar zijn hand. “Nochtans krijgen we daar niet een parcours dat me echt op het lijf geschreven is”, lacht Aerts. “Het is geen typische boscross, ook geen weidecross. Maar het moet soms wat meezitten en dat was in Leuven al drie keer het geval.”

Ook in deze tiende editie, voor het eerst in november, behoort Toon Aerts tot de kanshebbers op winst. Al beseft hij dat hij voorbij het rood-zwarte legioen van Pauwels Sauzen-Bingoal moet. “Klopt helemaal. En met dat eindeloos lange stuk weg in de aankomstzone kan het best tactisch gespeeld worden”, klinkt het bij de kopman van Telenet-Baloise.

“Al hoeft dat geen nadeel te zijn. Ik verwacht dat ik kan rekenen op steun van mijn ploegmaat Lars van der Haar. En als de mannen van Mettepenningen (Sweeck, Iserbyt en Vanthourenhout, red) toch in de meerderheid zijn, mogen zij op dat lange stuk ook hun verantwoordelijkheid nemen. Ik moet dan vooral zorgen dat ik op kop zit bij de technische passages in het veld.”

Na acht tv-wedstrijden dit seizoen is de zegestand vijf – drie in het voordeel van Iserbyt en co. “Maar zonder mijn lekke band in Niel was het misschien vier – vier”, lacht Aerts. “Dat geeft me wel vertrouwen en dat is ook mijn houvast voor de komende weken. Ik verwacht in Leuven misschien zelfs meer weerwerk van Laurens dan van Eli. Zo’n titel (Iserbyt werd zondag Europees kampioen, red) kruipt toch een beetje in de kleren en Sweeck was in Niel ook al sterk.”

Opvallend: voor het eerst in het huidige seizoen staan er ook een aantal Amerikaanse crossers aan de start in een Belgische tv-cross. Onder meer Curtis White bij de mannen en Rebecca Fahringer, Clara Honsinger en Kaitlin Keough in de dameswedstrijd, waarin ook nu weer de Nederlanders de plak zwaaien.

Nog dit: het parcours is – op enkele details na – onveranderd in vergelijking met vorig jaar. En uiteraard is er omwille van de maatregelen rond Covid-19 geen publiek toegelaten.

Programma Leuven:

  • 13u45 Elite & jeugd Dames – Rectavit Ladies Cross (live op VTM)
  • 15u00 Elite & U23 Heren (live op VTM)

Foto: Photopress.be

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp