Toon Aerts: “Iserbyt en van der Haar hebben streepje voor”

Zaterdag zijn we aan de tweede Ethias Cross van het nog prille veldritseizoen toe. Op de mijnterril in Beringen is het klimmen geblazen. Toon Aerts is titelverdediger, maar zou deze keer naar eigen zeggen vrede nemen met een podiumplaats. “Na Lokeren moet ik realistisch blijven. Ik ben nog niet top.”

Toon Aerts eindigde vorige week zevende in de Ethias Cross in Lokeren, op meer dan een minuut van winnaar Eli Iserbyt. “Een tegenvaller”, windt de kopman van de Baloise Trek Lions er geen doekjes om. “Je hoopt dat je zo’n eerste test afsluit met een goed gevoel, maar ik bleef eerder achter met een paar vraagtekens. Oké, het parcours lag mij dit jaar iets minder en ik heb het in warmer weer iets moeilijker om te presteren, maar plezant is het nu ook weer niet.”

Dat hij niet echt gepiekt heeft naar deze beginfase, zegt Aerts ook. “Ik wil goed zijn vanaf Gieten, de eerste klassementscross. Dat is nog twee volle weken. Dat minder resultaat kan ik dus wel plaatsen. Van paniek is geen sprake. Maar het zorgt er inderdaad wel voor dat ik zaterdag in Beringen geen topfavoriet ben. Mijn zege van vorig jaar op de mijnterril overdoen, wordt lastig. Eli Iserbyt en Lars van der Haar zijn voor mij de grootste kanshebbers. Zij moeten ook met iets minder gewicht die berg over. Laat me zeggen dat ik al heel tevreden zou zijn met een podiumplaats.”

Aerts houdt nochtans van deze Ethias Cross. “Die wordt verreden op een toplocatie, hé. Het parcours is hoe dan ook de belangrijkste troef van deze wedstrijd. Ook voor de renners. Wie goed is, kan de concurrentie er snel onder druk zetten op de klim. En in de afdaling kan je al eens een berekend risicootje nemen. Minpuntje is dat de cross zo vroeg op het seizoen valt. Dit is niet de handigste periode om uit te groeien tot een klassieker, maar los daarvan is het potentieel wel aanwezig.”

Eli Iserbyt, Lars van der Haar en Michael Vanthourenhout, de top drie van vorige week in Lokeren, zijn dus de favorieten. Tegenstand wordt vooral verwacht van Laurens Sweeck, Toon Aerts en klimmers Daan Soete en Jens Adams.

Ook in de Rectavit Ladies Cross is het uitkijken naar de top drie van vorige week in Lokeren. Het Pauwels Sauzen-Bingoal-duo Denise Betsema-Fem van Empel lijkt de beste troeven in handen te hebben. Yara Kastelijn en Aniek van Alphen worden ongetwijfeld hun belangrijkste belagers. Net als andere Ethias Crossen kan je de wedstrijd ofwel ter plekke ofwel live op VTM volgen.

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp