Twee op twee voor Fem van Empel in Exact Cross

Na Kruibeke heeft Fem van Empel ook de klimcross in Beringen op haar naam geschreven. Deze tweede Exact Cross van het seizoen draaide uit op een duel tussen Van Empel en Lucinda Brand. In de sprint had de voormalige wereldkampioene geen verhaal. Denise Betsema mocht mee op het podium.

Het was de Luxemburgse Marie Schreiber die als eerste het veld indook. Maar al snel nam Fem van Empel het van haar generatiegenote over. De Nederlandse trok ferm door en sloeg meteen een kloof. Op naar een nieuwe one-woman show zoals in Kruibeke? Niet dus…

Lucinda Brand, voor het eerst dit seizoen actief in het veld, overbrugde de kloof na een mindere start. Tot, rond halfkoers, beide toppers teruggeslagen werden na materiaalpech. Brand reed lek, Van Empel kreeg af te rekenen met een tegensputterende ketting. Zo geraakten Yara Kastelijn en Denise Betsema opnieuw mee voorin.

Sprint
Maar dat bleek uiteindelijk uitstel van executie. De twee hoofdrolspelers namen snel het commando weer over. In de finale probeerde Van Empel haar landgenote op afstand te fietsen, maar Brand kraakte niet. Sprinten dus, en toen moest de Rotterdamse toch haar meerdere erkennen in de jonge dame uit Sint-Michielsgestel. Meteen twee op twee voor van Empel.

“Ik had nochtans niet hetzelfde voel als een week geleden”, aldus de winnares achteraf. “Ik kampte met wat maagproblemen. Ik was wel degelijk goed vertrokken, maar ik had schrik om me op te blazen. En je weet, Lucinda die komt altijd terug. Gelukkig kon ik haar in de sprint wel afhouden.”

Brand: “Goed gevecht”
Brand gaf toe dat ze in de sprint geen partij was voor haar jongere landgenote. “Maar we hebben een goed gevecht geleverd, denk ik. Voor mijn eerste cross van het seizoen kan ik tevreden zijn. En misschien best dat ik nog niet top, top ben. Anders wordt het wel een heel lang seizoen.”

Denise Betsema, die in de strijd voor plek drie Yara Kastelijn kon afhouden, was ook niet ontevreden. “Vooral het dalen ging beter dan gedacht”, lachte ze. “Maar Fem rijdt in deze fase van het seizoen wel ontzettend hard. Ik hoop de komende weken die kloof verder te verkleinen.”

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp