Van der Poel volgt zichzelf op in Bredene

Mathieu van der Poel heeft zichzelf opgevolgd op de erelijst van de Ethias Cross in Bredene. De wereldkampioen rekende zonder al te veel problemen af met Toon Aerts en Michael Vanthourenhout. Dieter Vanthourenhout zwaaide aan de na een profcarrière van 14 jaar af als veldrijder.

Toon Aerts nam in de openingsfase het initiatief en zorgde al snel voor een natuurlijke selectie. Alleen wereldkampioen Mathieu van der Poel, Gianni Vermeersch en Michael Vanthourenhout konden het tempo van de crosser uit Rijkevorsel volgen.

Het kwartet werd even later uitgedund tot een duo. Vanthourenhout viel voorin weg door een schuiver, voor Vermeersch lag het tempo te hoog. Aerts en Van der Poel bleven nog even in elkaars buurt, maar na een lekke band voor Aerts lag de wedstrijd in een definitieve plooi.

Van der Poel controleerde zonder problemen zijn voorsprong en reed op spaarstand naar zijn vijfde overwinning van het seizoen. Aerts stelde in de achtergrond zijn tweede plaats veilig. De strijd om de derde podiumplek was een kolfje naar de hand van Michael Vanthourenhout.

Voor zijn broer Dieter Vanthourenhout was de Ethias Cross Bredene de laatste wedstrijd na een profcarrière van 14 jaar. De West-Vlaming, in het verleden twee keer aan het feest in Bredene, werd aan de aankomst opgewacht door vrouw en kind en kreeg ook nog een dikke knuffel van broer Michael.

Van der Poel: ‘Een leuk crossje’

“Het ging vrij goed vandaag”, was Van der Poel tevreden. “Het was een leuk en afwisselend crossje. In het ene deel was het ploeteren, op het einde van de omloop bolde het dan weer goed.”

“Toon legde in het begin van de wedstrijd een strak tempo op, ik kon in zijn wiel goed volgen. Omdat ik niet voor het grofste bandenprofiel had gekozen, moest ik wel gefocust blijven. Uiteindelijk waren we snel met twee op pad, maar moest Toon lossen na een lekke band. Plots had ik een mooi gaatje. Dat was het moment om niet meer te twijfelen en het verschil te maken.”

Voor Van der Poel was het de 13e overwinning in het bizarre crossjaar 2020. “Ik denk dat we blij mogen zijn met de wedstrijden die we konden rijden. Op die manier hebben we er toch nog een mooi sportief jaar van kunnen maken. Hopelijk is alles snel terug normaal en staat er straks terug publiek aan de kant.”

Aerts: ‘Wilde snel podiuplaats veilig stellen’

De snelle start van Aerts was er eentje met een plan. “Het is niet dat ik Mathieu onder druk wilde zetten, ik wilde vooral zo snel mogelijk die podiumplaats veilig stellen. Mathieu was vandaag uiteindelijk technisch iets beter. Toen hij op kop kwam, moest ik op de tanden bijten om te volgen.”

Na een lekke band volgde hij op een 15-tal seconden van Van der Poel. “Ik heb nog alles geprobeerd om die kloof dicht te rijden, maar het beste was er bij mij af. Na een val in de materiaalpost was de vogel definitief gaan vliegen. Soit, mijn ambitie was een podiumplaats. Ik kan tevreden terug naar huis.”

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp