Van der Poel wist blinde vlek in Bredene

Mathieu van der Poel heeft dinsdagavond een extra reden om te toosten op het einde van 2019. De Nederlander wiste met de zege in de Ethias Cross in Bredene in extremis nog een blinde vlek op zijn palmares.

Het publiek op Domein De Grasduinen in Bredene kreeg in de eerste ronde een verrassende koploper te zien. Mathieu van der Poel schoot aan de Belgische kust het snelst uit de startblokken, maar de broer van Laurens Sweeck nam al snel de leiding over. 

Sweeck was echter niet klaar voor een krachtmeting met de wereldkampioen en moest al snel de rol lossen. Met Tim Merlier kreeg Van der Poel in Bredene een andere uitdager. De Oost-Vlaming beet zich tot halfweg cross vast in het wiel van de Nederlander, maat ook hij beet zijn tanden stuk op Van der Poel. 

En zo kon Van der Poel in Bredene een blinde vlek op zijn palmares wissen. Bij zijn vorige deelname aan de Sylvestercross moest hij nog de duimen leggen voor Wout Van Aert. Voor Van der Poel was het zijn 16e overwinning in 17 wedstrijden. In 2019 moest de Nederlander maar één keer het onderspit delven, in Ronse. 

In de achtergrond stelde Tim Merlier zijn tweede plaats veilig. De renner van Creafin-Fristads kreeg met Gianni Vermeersch nog een extra ploegmaat mee op het podium. Die duwde in de slotfase de onfortuinlijke Sweeck alsnog uit de top drie. 

VAN DER POEL: ‘UNIEK JAAR 2019’

“Het was geen makkelijke wedstrijd”, blikte Van der Poel terug op zijn laatste cross van 2019. “Er waren een paar zware stroken met diepe sporen. Daarin kwam ik zelfs één keer ten val, gelukkig zonder veel erg. Hoe ik terugblik op 2019? Het was een uniek jaar. Ik vrees dat ik dit in 2020 niet meer zal kunnen herhalen. Al gaan we dat natuurlijk wel proberen.”

Voor Tim Merlier zat er niet meer in dan een tweede plaats. “Ik kon nog een tijdje mee met Mathieu, maar op het einde was de tank volledig leeg. Het ging voor mij net te rap om comfortabel te zijn. Op een gegeven moment knapt dan definitief de rekker. Ik was blij dat ik de aankomst had bereikt.”

Gianni Vermeersch was een lachende derde. “In Ardooie stonden we ook al eens samen op het podium, maar toen pakten we als ploeg wel een overwinning. Ach, na Mathieu tweede en derde worden. Dan mag je wel tevreden zijn. Door een foutje moest ik in de eerste ronde achtervolgen. Misschien had ik anders voorin wat langer kunnen meedraaien, al had ook ik Mathieu niet kunnen volgen. De uitslag ging toch hetzelfde zijn. In een sprint met Tim had ik sowieso geen kans.”

Foto: Photopress.be

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp