Zuinige Van der Poel zet teller op drie

Mathieu van der Poel heeft in de Ethias Cross in Essen zijn teller op drie gezet. De wereldkampioen had aan één versnelling voldoende om de zege veilig te stellen. Quinten Hermans en Tom Pidcock vervolledigden het podium.

Tom Pidcock heeft een patent genomen op snelle starts. Net zoals in Namen stak de Brit in Essen het vuur meteen aan de lont. Belgisch kampioen Laurens Sweeck en Quinten Hermans namen al snel het commando over en fietsten een klein kloofje bij elkaar.

Wereldkampioen Mathieu van der Poel volgde in het eerste deel van de wedstrijd op een handvol seconden van het leidersduo, maar halfweg cross trok hij toch het laken naar zich toe. Van der Poel pikte voorin zijn wagonnetje aan en had aan één versnelling voldoende om de concurrentie uit het wiel te rijden.

Van der Poel domineerde en controleerde. In de slotronde was zijn voorsprong groot genoeg om op spaarstand naar zijn derde zege in vier wedstrijden te rijden. In de strijd om de podiumplaatsen kende Laurens Sweeck pech. De Belgisch kampioen reed lek en moest tevreden zijn met een vierde plaats. Quinten Hermans profiteerde optimaal en reed naar zijn eerste podiumplaats van het seizoen, Pidcock vervolledigde de topdrie.

Van der Poel: ‘Op een zuinige manier gewonnen’

Van der Poel zette de koers in het tweede deel naar zijn hand, maar was niet echt tevreden over zijn eerste deel. “Ik voelde de cross van Namen nog in mijn benen. Bovendien maakte ik in het begin te veel fouten, mijn banden stonden wat te hard. Na een fietswissel draaide het veel beter en vond ik het juiste ritme. Daarna heb ik geprobeerd om op een zuinige manier te winnen. Er komt nog een drukke periode aan. Ik vond hier gelukkig ook een parcours waar ik met mijn techniek het verschil kon maken.”

Hermans: ‘Naar adem happen toen Mathieu wegreed’

Quinten Hermans was vorig jaar de primus in Essen, dit jaar stond hij in de grensgemeente voor het eerst op het podium. “Als je met Van der Poel, Pidcock, Sweeck en Aerts aan de start staat, dan mag je heel blij zijn met een tweede plaats. Het doet echt deugd om nog eens tussen die toppers op het podium te staan.”

“De eerste rondes zat ik samen met Laurens vooraan, maar ik was realistich genoeg om te weten dat het allicht niet voor de zege zou zijn. Toen Mathieu halfweg zijn versnelling plaatste, was het voor ons even naar adem happen. We probeerden nog wel aan te pikken, maar zaten volledig op ons tandvlees.”

Voor Hermans is de podiumplaats in Essen de bevestiging van de stijgende vormcurve. “Door die spierscheur in de Dauphiné stond ik vijf weken aan de kant, bij mijn eerste cross had ik nog maar vier weken training in de benen. Dat woog de eerste weken van het seizoen toch wel door. De laatste drie weken heb ik opnieuw de goede vorm te pakken. Hopelijk kan ik die lijn doortrekken.”

Foto: Photopress.be

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op WhatsApp